Drugie śniadanie dla ambitnych

Dzieci uwielbiają się wspinać. Na początku to kanapa, potem drabinki na placu zabaw itd. Zanim się obejrzę, będą to pewnie jakieś szczyty, ale na szczęście na razie wystarczy ścianka wspinaczkowa
Na ściankę wybraliśmy się całą wakacyjną drużyną i muszę przyznać, że nic tak nie mobilizuje dzieci jak obecność rówieśników. Mistrzem wspinaczki bez wątpienia był Ignaś, który jako pierwszy nacisnął dzwonek oznajmiający wszystkim, że dotarł na samą górę. Wojtuś bardzo ambitnie próbował dorównać Ignasiowi, ale - niestety - docierał tylko do połowy ścianki. Jula i Tymek też mniej więcej w połowie odpadali, bezpiecznie zjeżdżając na dół na zabezpieczającej uprzęży.

Kiedy obserwowaliśmy Ignasia, wydawać by się mogło, że wejście na ściankę to nic trudnego, dlatego ambitni tatusiowie też postanowili spróbować swoich sił. Było ciężko, ale i w tym przypadku dzwonek oznajmił sukces! Obiecaliśmy sobie, że będziemy trenować bardziej regularnie, i głodni jak tygrysy zabraliśmy się do pałaszowania drugiego śniadania. Kanapki z pasztetem zniknęły błyskawicznie, podobnie jak sałatka. Na deser było pyszne ciasto bananowe, które robi się naprawdę błyskawicznie - tak jak Ignaś zdobywał siedmiometrową ściankę.

Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami i oliwkami

2 filety (ok. 450 g) z kurczaka
4 podudzia (ok. 800 g) z kurczaka
1 słoik oliwek bez pestek
8 suszonych pomidorów
1 czerwona cebula
1 bułka kajzerka
3 jajka
oliwa
1 łyżka posiekanego tymianku
sól
pieprz
masło do natłuszczenia formy
bułka tarta do wysypania formy

Mięso oczyść, umyj i osusz. Oprósz solą i przesmaż partiami na rozgrzanej oliwie w dużym rondlu na złoty kolor. Przesmażone mięso przełóż z powrotem do rondla, dolej szklankę wody i duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 i 1/2 godziny, w razie konieczności dolewając wodę. Duś, aż mięso będzie bardzo miękkie i będzie odchodzić od kości. Zdejmij z ognia i przestudź.

Gdy mięso się dusi, posiekaj drobno cebulę i zeszklij na niewielkiej ilości oliwy. Pomidory i oliwki posiekaj.

Przestudzone mięso obierz z kości. W sosie z duszenia namocz pokrojoną w plastry kajzerkę (sos zachowaj, użyjesz go za chwilę). Mięso zmiel co najmniej dwa razy w maszynce o małych oczkach. Do pierwszego mielenia dodaj namoczoną bułkę.

Przełóż mięso do dużej miski, dodaj cebulę, oliwki, pomidory oraz tymianek, dopraw solą i niewielką ilością pieprzu. Dokładnie wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dopraw. Na koniec dodaj jaja i dokładnie wyrób masę. Jeśli masa jest za sucha i krusząca się, dolej kilka łyżek oliwy lub sosu z duszenia, wymieszaj.

Masę przełóż do keksówki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 170 st. C i piecz ok. 1 godz. 20 minut. Jeśli używasz mniejszych foremek, skróć czas pieczenia do godziny.

Sałatka z kurczakiem

2 gotowane lub pieczone piersi z kurczaka
100 g sera typu gouda
8 suszonych śliwek
8 suszonych moreli
1 puszka kukurydzy
2-3 łyżki majonezu (lub gęstego jogurtu naturalnego)
sól

Piersi z kurczaka pokrój w dość grubą kostkę. Ser, morele i śliwki również pokrój w kostkę, wszystko przełóż do dużej miski. Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do miski, delikatnie dopraw solą i dodaj majonez (lub jogurt). Wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny, aby smaki się "przegryzły".

Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą

4 bardzo dojrzałe banany
1 szklanka (200 g) cukru
1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
1/4 kostki (50 g) masła
75 g orzechów pekan lub włoskich
50 g groszków czekoladowych lub 1/2 tabliczki posiekanej czekolady deserowej (50 proc. kakao)
masło do natłuszczenia formy
bułka tarta do wysypania formy

Masło roztop w rondelku i przestudź. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną. Banany przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Orzechy (i czekoladę, jeśli używasz takiej z tabliczki) grubo posiekaj.

Do bananów dodaj cukier, wymieszaj i dodaj mąkę. Następnie wbij jajko, dolej masło i całość niezbyt dokładnie wymieszaj - powinno być grudkowate, jak na muffinki. Dodaj orzechy, groszki czekoladowe i wymieszaj. Przełóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki (jeśli używasz teflonowej lub sylikonowej, nie musisz jej natłuszczać i wysypywać bułką tartą).

Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 160 st. C (180 st. C zwykły piec) i piecz około 1 i 1/2 godziny lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy.

Tekst, przepisy, wykonanie i stylizacja Zuzanna Wiciejowska www.wieciejowska.pl, zdjęcia Wojciech Wiciejowski, zdjęcia potraw Tata Studio

Więcej o: