Marynowane gruszki

Gruszki są doskonałe nie tylko na słodko! Idealnie smakują też w ostrej octowej wersji - jako dodatek do mięs.

2 kg twardych gruszek
3 szklanki (750 ml) białego octu winnego
2 i 1/2 szklanki (500 g) cukru
1 kawałek korzenia imbiru (ok. 10 cm)
skórka z 1 cytryny
1 laska cynamonu
15 goździków

Cytrynę umyj, sparz i za pomocą obieraczki do ziemniaków obierz ze skórki. Skórkę pokrój w mniejsze kawałki. Imbir obierz i pokrój w plasterki.
W sporym garnku zagotuj 3 szklanki wody z całym octem, dodaj cukier, imbir, skórkę z cytryny, cynamon i goździki. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem 3-4 min.
Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Gruszki przełóż do zalewy, przykryj pokrywką i gotuj ok. 10 min na małym ogniu.
Następnie ostrożnie wyjmij gruszki i przełóż je do wysterylizowanych i suchych słoików. Zalewę gotuj jeszcze 15 min i zalej nią gruszki (powinny być całkowicie zalane zalewą). Zakręć, odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Z podanych proporcji otrzymasz 2-, 3-litrowe słoiki.

 

Przepis, wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba, Zdjęcie Marcin Urban

Zdjęcie HENDI RONDEL 0.9 L PROFI LINE 830352 Zdjęcie Rondel Silit 4216186801 Zdjęcie Rondel Silit Vision 1,3 l 4216151401
HENDI RONDEL 0.9 L PROFI LI... Rondel Silit 4216186801 Rondel Silit Vision 1,3 l 4...
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE