Marynowane gruszki

Gruszki są doskonałe nie tylko na słodko! Idealnie smakują też w ostrej octowej wersji - jako dodatek do mięs.

2 kg twardych gruszek 3 szklanki (750 ml) białego octu winnego 2 i 1/2 szklanki (500 g) cukru 1 kawałek korzenia imbiru (ok. 10 cm) skórka z 1 cytryny 1 laska cynamonu 15 goździków

Cytrynę umyj, sparz i za pomocą obieraczki do ziemniaków obierz ze skórki. Skórkę pokrój w mniejsze kawałki. Imbir obierz i pokrój w plasterki. W sporym garnku zagotuj 3 szklanki wody z całym octem, dodaj cukier, imbir, skórkę z cytryny, cynamon i goździki. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem 3-4 min. Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Gruszki przełóż do zalewy, przykryj pokrywką i gotuj ok. 10 min na małym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij gruszki i przełóż je do wysterylizowanych i suchych słoików. Zalewę gotuj jeszcze 15 min i zalej nią gruszki (powinny być całkowicie zalane zalewą). Zakręć, odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Z podanych proporcji otrzymasz 2-, 3-litrowe słoiki.

Przepis, wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba, Zdjęcie Marcin Urban

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.