Krem Kataloński

Hiszpańska wersja francuskiego crème brûlée. Ten lekki cytrusowo-cynamonowy deser trochę przypomina budyń, tyle że wykonany na bazie mleka i jajek, bez mąki.

500 ml mleka 3 żółtka 3/4 szklanki (150 g) cukru 1 laska (ok. 5 cm) cynamonu skórka otarta z 1/2 cytryny

Do rondelka o grubym dnie wlej mleko, dodaj cynamon i skórkę z cytryny. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Odcedź i przelej z powrotem do rondelka. Żółtka utrzyj z 1/2 szklanki cukru na puszystą masę. Do mleka stopniowo dodawaj kogel-mogel, cały czas mieszając. Następnie wstaw rondelek na kuchenkę i podgrzewaj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Ważne - nie doprowadzaj masy do wrzenia. Jeśli powstaną grudki, przetrzyj krem przez sito. Przelej do wypłukanych zimną wodą kokilek, ostudź i wstaw do lodówki na min. 3 godziny. Przed podaniem skarmelizuj wierzch deseru - posyp pozostałym cukrem, wstaw do piekarnika z włączonym grillem i poczekaj, aż cukier się zarumieni i skarmelizuje. Alternatywnie użyj specjalnego palnika.

Wykonanie i stylizacja: Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia: Agata Jakubowska

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.