Śniadanie przed treningiem

Od kiedy Wojtek zaczął trenować piłkę nożną, zaczęłam przykładać większą wagę do tego, co zjada. Dieta małego sportowca powinna być bogata m.in. w białko i węglowodany, aby dostarczyła mu energii i niezbędnych składników na cały dzień

Piłkarski szał nas nie opuszcza. Po tym jak na początku wakacji z okazji mistrzostw Europy w piłce nożnej w nadmorskich Dębkach zorganizowaliśmy lokalne "rozgrywki pucharowe", pod koniec wakacji przyszedł czas na rewanże w Warszawie. Ignaś, Tymek i Wojtek dawali z siebie jak zawsze wszystko. Julka zrezygnowała z rywalizacji i kibicowała chłopcom zza linii bocznej boiska.

Już za niecałe dwa tygodnie czeka nas powrót do szkoły, a Wojtusia - dodatkowo na treningi piłkarskie w klubie RKS Okęcie. Od kiedy zaczął więcej biegać za piłką, musiałam zmienić mu dietę. Bo jaka jest dieta małego sportowca? Musi być niezbędna w węglowodany, które dostarczą mu energii. Na śniadanie sprawdzi się granola z płatków owsianych i orzechów podana z jogurtem lub mlekiem i świeżymi owocami (witaminy!). Przed treningiem - ciasteczka owsiane z dodatkiem mąki orkiszowej. A po treningu, żeby uzupełnić płyny i dostarczyć białko do budowy mocnych kości, pożywny koktajl z moreli i bananów.

Tak sobie myślę, że może kiedyś i jego drużyna zakwalifikuje się do finałów Międzynarodowego Pucharu Dziecięcego "Danone Nations Cup", które w tym roku po raz pierwszy odbędą się w Warszawie? W niedzielę 9 września wybierzemy się na Stadion Narodowy, żeby kibicować finalistom, 40 drużynom z całego świata, a przede wszystkim polskiej OZPN Gorzów Wielkopolski. I może uda nam się spotkać z Zinedine'em Zidane'em, który będzie gościem specjalnym finałów? Do zobaczenia na stadionie!

Ciasteczka owsiane

1 szklanka (150 g) mąki pszennej

 

1/2 szklanki (75 g) mąki orkiszowej

 

1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

1 łyżeczka soli

 

2 łyżeczki mielonego cynamonu

 

1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

 

1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

 

1 kostka (200 g) miękkiego masła

 

1 i 1/4 szklanki (250 g) brązowego cukru

 

1/4 szklanki (50 g) cukru

 

2 jajka

 

2 i 3/4 szklanki (275 g) płatków owsianych górskich

 

1 szklanka (160 g) rodzynek

 

1/2 szklanki (70 g) posiekanych orzechów włoskich

W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i kardamon.

W drugiej misce utrzyj mikserem na puszystą masę masło z cukrami, następnie dodawaj pojedynczo jajka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Dodaj połowę przygotowanej mąki z przyprawami i ubij dokładnie, następnie dodaj resztę mąki i wymieszaj. Wyłącz mikser i dodaj płatki owsiane, wymieszaj łyżką lub szpatułką, a na koniec wsyp rodzynki i orzechy, ponownie wymieszaj. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na sześć godzin. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia, następnie łyżką (najlepiej taką do lodów) nakładaj porcje ciasta i delikatnie spłaszczaj - pamiętaj o zachowaniu odstępów, bo ciasteczka podczas pieczenia się rozpłyną. Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (200 st. C zwykły piec) i piecz 14-18 minut na jasnobrązowy kolor. Wyjmij i ostudź na kratce. Ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku przez trzy-cztery dni.

Granola owocowa

2 szklanki (200 g) płatków owsianych górskich

 

1 łyżeczka mielonego cynamonu

 

1 łyżeczka soli

 

3 łyżki (45 ml) oleju roślinnego bez zapachu

 

4 łyżki (60 ml) miodu

 

4 łyżki (50 g) brązowego cukru

 

2/3 szklanki (100 g) rodzynek

 

200 g mieszanki suszonych owoców leśnych (lub innych ulubionych suszonych owoców)

W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, cynamon i sól.

W drugiej misce wymieszaj olej, miód i brązowy cukier. Wlej zawartość miski do płatków i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż. Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 10 minut, następnie wyjmij z piekarnika i wymieszaj drewnianą łyżką, ponownie lekko rozpłaszcz i piecz ok. 15 minut na lekko złocisty kolor. Wyjmij z piekarnika i wystudź. Granolę pokrusz palcami i wymieszaj z suszonymi owocami. Przechowuj przez tydzień w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podawaj z mlekiem lub jogurtem, z dodatkiem świeżych owoców - borówek, malin, poziomek lub jagód.

Koktajl bananowo-morelowy

1 litr płynnego jogurtu naturalnego

 

10 dojrzałych moreli

 

2 dojrzałe banany

 

miód do smaku

Morele umyj i wypestkuj. Banany obierz i pokrój w grube plastry. Owoce przełóż do kielicha miksera, wlej jogurt, dodaj miód i zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie dosłódź miodem.

Światowy finał Danone Nations Cup 2012

Niedziela, 9 września, Stadion Narodowy w Warszawie, start od godz. 10.30.

 

Bilety w cenie 10 zł do kupienia przez internet na www.danonenationscup.pl oraz eventim.pl. Dochód ze sprzedaży biletów przeznaczony będzie na akcję "Podziel się posiłkiem".

Tekst, przepisy, wykonanie i stylizacja Zuzanna Wiciejowska www.wieciejowska.pl, zdjęcia Tata Studio

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.