Dolma - gołąbki w liściach winogron

Turecka przystawka, dobrze znana także Grekom. Dolmy można porównać do naszych polskich gołąbków, choć są zdecydowanie od nich mniejsze. Liście winogron kupisz w słoikach, w sklepach na półkach z orientalną żywnością
Składniki:
słoik kiszonych liści winogron
szklanka surowego ryżu
pęczek dymki
pęczek pietruszki
świeża mięta
świeża kolendra
1 mała cebula
3 łyżki przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki
sól
pieprz
5 łyżek oliwy

Krok 1

Ryż umyj, zalej wodą i odstaw na 2 godziny. Następnie odsącz.

Krok 2

Cebulę, dymkę, pietruszkę, kolendrę i miętę drobno posiekaj.

Krok 3

Do ryżu dodaj posiekaną zieleninę, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, dwie łyżki przecieru lub pomidorów z puszki. Całość wymieszaj.

Krok 4

Na liście winogron nakładaj łyżeczkę farszu i zawijaj, tworząc małe gołąbki o długości ok. 5 cm.

Krok 5

Ścianki rondla posmaruj przecierem pomidorowym i pozostałą oliwą

Krok 6

Na dnie połóż kilka liści winogron i ciasno układaj na nich gołąbki, żeby podczas gotowania się nie rozpadły. Całość zalej wodą przynajmniej 2 cm ponad poziom dolma i gotuj pod przykryciem około godziny. Podawaj na zimno jako przekąskę.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska

Zdjęcie Lamart Komplet garnków 5 el K202428 5ks Zdjęcie Meyerhoff Komplet garnków 00114 Zdjęcie Tescoma Komplet Garnków TULIP, 11 części (724011)
Lamart Komplet garnków 5 el... Meyerhoff Komplet garnków 0... Tescoma Komplet Garnków TUL...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Porównaj ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
Komentarze (3)
Dolma - gołąbki w liściach winogron
Zaloguj się
  • wolnylogin1234

    Oceniono 14 razy 10

    Dolma to jest praktycznie każde warzywo faszerowane w turcji, ta potrawa w liściach winogron też nią jest, natomiast nazywa się sarma

  • ileana

    Oceniono 10 razy 8

    Dolmades w Grecji to golabki z kapusty z farszem z ryzu albo mielonego miesa z ryzem i zapiekane w piekarniku,polewane po upieczeniu sosem cytrynowym, natomiast w/w to sa sarmadakia czyli ryz z koperkiem i innymi ziolami zawijane w liscie z młodych winorośli.Maja naturalny kwaskawy smak. .Sarmadakia sa pyszne podawane z jogurtem greckim

  • klamtusek

    Oceniono 16 razy -4

    Grecy to najlepiej robią w konia. A prawdziwie pyszne gołąbki to tylko nasze.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX