Czatnej cebulowy z rodzynkami

Cebula na słodko? Czemu nie!
Składniki:
1 kg białej cebuli
1/2-1 łyżeczka płatków chili (lub 1 mała ostra papryczka)
3 łyżki rodzynek
2 szklanki (500 ml) soku z pomarańczy
3/4 szklanki (150 g) cukru
6 gałązek tymianku lub cząbru
1 łyżeczka ziarenek kolendry
1 łyżeczka soli Cebulę obierz, umyj i pokrój w 1-cm kostkę. Wymieszaj z płatkami chili (lub posiekaną ostrą papryczką), rodzynkami i sokiem pomarańczowym. Przełóż do rondla, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez godzinę, następnie dodaj cukier i wymieszaj.

Do cebuli dodaj listki tymianku, sól i kolendrę. Gotuj kolejne 20 min, mieszając od czasu do czasu - masa powinna być gęsta. Gorący czatnej przelej do wysterylizowanych i suchych słoików. Zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Z podanych proporcji otrzymasz około 700 ml czatneja, na 3-4 małe słoiki.

Zdjęcie Florentyna słoiki na przetwory GLASS 12szt. 58945 Zdjęcie Florina Szklane słoiki na przetwory BALBINA 6szt 34095 Zdjęcie Kilner Osłonki celofanowe na słoiki JAMS 100szt 17972
Florentyna słoiki na przetw... Florina Szklane słoiki na p... Kilner Osłonki celofanowe n...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE