Knedle ze śliwkami

Junona Lamcha-Grynberg
10.09.2013 , aktualizacja: 05.09.2013 14:21
A A A Drukuj
Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami (Fot. Lukasz Falkowski / Agencja Gazeta)

Śliwki możesz zastąpić wiśniami lub truskawkami, a panierkę - gęstą kwaśną śmietaną, jogurtem, sosem owocowym lub po prostu cukrem
Składniki:
ciasto:

1 kg ziemniaków o zwięzłym miąższu
2/3 szklanki (100 g) mąki
3 żółtka
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka soli
mąka do posypania stolnicy

nadzienie:
20 sztuk (ok. 200 g) małych dojrzałych śliwek węgierek
20 łyżeczek cukru

panierka:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki tartej bułki
1 i 1/2 łyżeczki cukru

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Ciepłe ziemniaki wymieszaj z mąką, żółtkami, masłem i łyżeczką soli. Zagnieć ciasto i na posypanej mąką stolnicy uformuj 2 wałki o średnicy 5-6 cm, następnie pokrój je na 20 plastrów (każdy około 4 cm grubości).

Krok 3

Owoce umyj, osusz, nadkrój wzdłuż, usuń pestki, a w miejsce każdej pestki wsyp pół lub więcej łyżeczki cukru (możesz też użyć kostek).

Krok 4

Każdy plaster ciasta spłaszcz dłonią, na środku połóż śliwkę z cukrem, ciasto sklej i uformuj okrągłą kulę. Każdą kulę delikatnie obtocz w mące.

Krok 5

Knedle gotuj porcjami we wrzącej, lekko osolonej wodzie, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmij je łyżką cedzakową na talerz.

Krok 6

Przygotuj panierkę: na suchą patelnię wsyp bułkę i lekko zarumień, następnie dodaj masło, cukier i smaż chwilę, cały czas mieszając. Knedle podziel na porcje i polej panierką, od razu podawaj.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska

Komentarze (3)
Zaloguj się
  • 3alfa.alfa

    Oceniono 7 razy 7

    Oj co za gapy!!!
    Składniki, nadzienie, panierkę i sześć kroków z pierwszej strony też można było rozbić na slajdy i byłoby szesnaście kliknięć

  • Gość: krysia

    Oceniono 2 razy 2

    Wczoraj takie zrobiłam podobne ale wyglądały bardziej apetycznie. Ta tarta bułka do słodkich knedli chyba nie potrzebna lepiej chyba troche masełkiem polać, ale to już jak kto lubi. Dzis chciałam spróbowac blin przepis znalazłam na tej samej stronie knedle wyszly bomba wieć bliny muszą też wyjść:) maniasmakowania albo maniasmaku w domu mam zapisane

  • krysiamusial

    Oceniono 4 razy 2

    Proponuję modyfikację. którą wypróbowałam : Po usunieciu pestki wkładam na jej miejsce kostkę
    brązowego cukru trzcinowego. PYCHA!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Co tydzień z Gazetą Wyborczą

Dania z cukinią

Teraz jest najlepsza i najtańsza. Spróbuj!

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl