Knedle ze śliwkami

Śliwki możesz zastąpić wiśniami lub truskawkami, a panierkę - gęstą kwaśną śmietaną, jogurtem, sosem owocowym lub po prostu cukrem
Składniki:
ciasto:

1 kg ziemniaków o zwięzłym miąższu
2/3 szklanki (100 g) mąki
3 żółtka
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka soli
mąka do posypania stolnicy

nadzienie:
20 sztuk (ok. 200 g) małych dojrzałych śliwek węgierek
20 łyżeczek cukru

panierka:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki tartej bułki
1 i 1/2 łyżeczki cukru

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Ciepłe ziemniaki wymieszaj z mąką, żółtkami, masłem i łyżeczką soli. Zagnieć ciasto i na posypanej mąką stolnicy uformuj 2 wałki o średnicy 5-6 cm, następnie pokrój je na 20 plastrów (każdy około 4 cm grubości).

Krok 3

Owoce umyj, osusz, nadkrój wzdłuż, usuń pestki, a w miejsce każdej pestki wsyp pół lub więcej łyżeczki cukru (możesz też użyć kostek).

Krok 4

Każdy plaster ciasta spłaszcz dłonią, na środku połóż śliwkę z cukrem, ciasto sklej i uformuj okrągłą kulę. Każdą kulę delikatnie obtocz w mące.

Krok 5

Knedle gotuj porcjami we wrzącej, lekko osolonej wodzie, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmij je łyżką cedzakową na talerz.

Krok 6

Przygotuj panierkę: na suchą patelnię wsyp bułkę i lekko zarumień, następnie dodaj masło, cukier i smaż chwilę, cały czas mieszając. Knedle podziel na porcje i polej panierką, od razu podawaj.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska



Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE