Knedle ze śliwkami

Śliwki możesz zastąpić wiśniami lub truskawkami, a panierkę - gęstą kwaśną śmietaną, jogurtem, sosem owocowym lub po prostu cukrem

Składniki:

 

ciasto:

 

1 kg ziemniaków o zwięzłym miąższu

 

2/3 szklanki (100 g) mąki

 

3 żółtka

 

1 łyżeczka masła

 

1 łyżeczka soli

 

mąka do posypania stolnicy

nadzienie:

 

20 sztuk (ok. 200 g) małych dojrzałych śliwek węgierek

 

20 łyżeczek cukru

panierka:

 

1/2 kostki masła

 

1/2 szklanki tartej bułki

 

1 i 1/2 łyżeczki cukru

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Ciepłe ziemniaki wymieszaj z mąką, żółtkami, masłem i łyżeczką soli. Zagnieć ciasto i na posypanej mąką stolnicy uformuj 2 wałki o średnicy 5-6 cm, następnie pokrój je na 20 plastrów (każdy około 4 cm grubości).

Krok 3

Owoce umyj, osusz, nadkrój wzdłuż, usuń pestki, a w miejsce każdej pestki wsyp pół lub więcej łyżeczki cukru (możesz też użyć kostek).

Krok 4

Każdy plaster ciasta spłaszcz dłonią, na środku połóż śliwkę z cukrem, ciasto sklej i uformuj okrągłą kulę. Każdą kulę delikatnie obtocz w mące.

Krok 5

Knedle gotuj porcjami we wrzącej, lekko osolonej wodzie, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmij je łyżką cedzakową na talerz.

Krok 6

Przygotuj panierkę: na suchą patelnię wsyp bułkę i lekko zarumień, następnie dodaj masło, cukier i smaż chwilę, cały czas mieszając. Knedle podziel na porcje i polej panierką, od razu podawaj.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska

Więcej o:
Copyright © Agora SA