Z pełnego ziarna

Doskonale wiem, że pełnoziarniste pieczywo i makarony są najzdrowsze. Problem w tym, że trudno taką wiedzę wprowadzić w czyn i nauczyć dzieci jedzenia produktów z pełnego przemiału.
Julia, jak wróbelek, uwielbia wszelkie pestki i orzechy. Z Wojtusiem jest trochę trudniej. Najlepszy efekt zawsze daje wspólna praca w kuchni, a - jak wiadomo - nic nie smakuje tak jak dobrze własnoręcznie zrobione bułeczki, nawet jeśli są z mąki pełnoziarnistej. A jeśli w dodatku są to bułki do hamburgerów, to już na pewno będą pyszne. Przepis na bułki znalazłam na blogu Mniam Mniam i od razu postanowiliśmy go wypróbować. Po zmaganiach z ugniataniem ciasta i około 20 minutach pieczenia były gotowe! Wystarczyło dodać ulubiony sos, mięso i warzywa.

Makaron to przepis Nigelli Lawson. Jej książki kucharskie są dla mnie wieczną inspiracją. Oczywiście nie oczekiwałam, że Wojtuś będzie się tym makaronem zajadał, ale Julce naprawdę smakował. Komosa to moje najnowsze odkrycie. Pierwszy raz próbowałam jej przy okazji sesji zdjęciowej w ambasadzie Szwecji ("Szwedzkie lato w kuchni") i bardzo mi wtedy posmakowała. Przepis na komosę z kurczakiem to moja własna kompozycja. Was również zachęcam do szukania swojej ulubionej kompozycji smaku. Ja na pewno nieraz będę jeszcze improwizować.

Pełnoziarniste bułki do hamburgerów

około 10 szt.
500 g mąki pełnoziarnistej 
300 ml mleka
1 op. (7 g) suchych drożdży
50 g miękkiego masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka płynnego miodu
sezam do posypania dodatkowe mleko do posmarowania bułek

Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier, sól i wymieszaj. W rondelku podgrzej mleko, rozpuść w nim miód i przelej do mąki. Dodaj masło i przez kilka minut zagniataj ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką. Ciasto powinno być zwarte i łatwo odchodzić od ręki.

Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej 2 godziny. Po 1 godzinie wyjmij je, spłaszcz lub rozwałkuj, złóż na pół i ponownie odstaw. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj okrągłe bułeczki, przełóż je na blachę, lekko spłaszcz, ponownie przykryj ściereczką i odstaw na kolejną godzinę do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmaruj bułeczki po wierzchu mlekiem i posyp sezamem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20 minut.

Makaron soba z sezamem

250 g makaronu soba
70 g ziaren sezamu
1/3 łyżeczki soli
2 łyżeczki octu ryżowego
5 łyżeczek sosu sojowego
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki oleju sezamowego
5 dymek

W garnku z osoloną wodą ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź na sitku i przelej zimną wodą, by dobrze się schłodził. Sezam upraż na suchej patelni. W dużej misce wymieszaj ocet ryżowy, sos sojowy, miód i olej sezamowy. Dodaj posiekane dymki i makaron. Dokładnie wymieszaj i posyp sezamem. Wymieszaj i odstaw na pół godziny do lodówki.

Komosa ryżowa z kurczakiem i warzywami

3/4 szklanki komosy ryżowej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
2 marchewki
1 czerwona papryka
1 łyżeczka tartego imbiru
1 ząbek czosnku
1 pierś z kurczaka
2 dymki
1 pęczek kolendry
1 łyżka sosu sojowego

Komosę przepłucz na sicie, przełóż do rondelka, dolej 3/4 szklanki wody i sól. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut. Ugotowaną komosę przełóż do dużej miski, wymieszaj widelcem i ewentualnie dopraw jeszcze solą.

Warzywa umyj. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dymki, czosnek i kolendrę posiekaj, a z papryki wytnij gniazda nasienne i pokrój ją w paski. Mięso opłucz, oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej, dodaj marchewkę i smaż, mieszając, około 2-3 minuty. Następnie dodaj czosnek, paprykę i dymkę. Przesmażaj kolejne 3 minuty. Warzywa przełóż do komosy, a na patelnię dodaj kurczaka i smaż, aż mięso będzie rumiane. Do miski z komosą i warzywami dodaj gotowe mięso, posiekaną kolendrę i sos sojowy. Całość wymieszaj.

Tekst, przepisy, wykonanie i stylizacja Zuzanna Wiciejowska www.wieciejowska.pl, zdjęcia Tata Studio



Więcej o:
Komentarze (4)
Z pełnego ziarna
Zaloguj się
  • dorotabezkota

    Oceniono 1 raz 1

    Ja też kupuje makarony pełnoziarniste od Primo Gusto. Wcale nie jest trudno przekona do nich dzieci - sekretem jest dobra jakość makaronu i pyszny sos.

  • Paulina Pola

    0

    Moje dzieci zawsze z apetytem wsuwają makaron z każdym sosem i na słodko i na słono. A z primo gusto ostatnio kupiłam fajny w kształcie minionków :)

  • ciotka.wanda

    0

    Świetne makarony pełnoziarniste produkuje firma Primo Gusto. Mają zdrowy, dobry skład i smakują całej rodzinie.

  • Monika Nowak

    0

    mnie od jakiegoś czasu fascynują takie rzeczy, na ksiegarnia-internetowa.pl zamówiłam książkę kucharską z przepisami z kaszy, jest świetna

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX