Ciasta z owocami

Zuzanna Wiciejowska
26.09.2014 , aktualizacja: 24.09.2014 09:13
A A A Drukuj
Gruszkowe ciasto z orzechami włoskimi

Gruszkowe ciasto z orzechami włoskimi (Fot. Tata Studio)

Nie ma nic przyjemniejszego niż ciepła herbatka i kawałek domowego ciasta po długim jesiennym spacerze
Jesień to chyba najlepszy czas na takie ciasta. Jest duży wybór owoców w bardzo przystępnych cenach i można naprawdę zaszaleć. U nas każdy ma swoje ulubione smaki. Ja najbardziej lubię ciasto kruche ze śliwkami, Julia - morelowe, a Wojtuś - z jabłkami. Najfajniej jest, kiedy w sobotę rano jedziemy na bazar, kupujemy owoce, a potem razem zabieramy się do pieczenia. Przy ciasteczkach francuskich z jabłkiem nie mam wiele pracy, właściwie to tylko obsługuję piekarnik i czasem pomagam obierać jabłka. Przygotowanie tarty ze śliwkami jest trochę bardziej wymagające, ale ten trud wart jest efektu.

Ciastka francuskie z jabłkiem

1 opakowanie (500 g) świeżego lub mrożonego ciasta francuskiego
6 jabłek kwaskowych, np. papierówki, reneta
3-4 łyżki cukru
mielony lub pokruszony cynamon (opcjonalnie)
cukier puder do posypania

Ciasto rozłóż na stolnicy (jeśli używasz mrożonego, najpierw je rozmroź) i wytnij prostokątne płaty dowolnej wielkości (możesz też wyciąć okręgi). Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby zachować między nimi odstęp, bo ciasteczka będą rosły podczas pieczenia. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Kawałki jabłek ułóż w harmonijkę na prostokątach ciasta, posyp cukrem i pokruszonym cynamonem (opcjonalnie). Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (200 st. C zwykły piec) i piecz 12-15 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie i będzie złociste. Ciastka smakują na ciepło i na zimno. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.

Tarta odwrócona (tatin) z morelami

ciasto:
1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
3/4 kostki (150 g) zimnego masła
2 łyżki cukru
3 łyżki (45 ml) zimnej śmietanki 30 proc.
szczypta soli

nadzienie:
50 g masła
1/2 szklanki (100 g) cukru
12-15 dojrzałych moreli

Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i szczyptę soli, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i opuszkami palców rozetrzyj ciasto tak, aby masa konsystencją przypominała mokry piasek. Dodaj zimną śmietankę i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Morele umyj, osusz, przetnij na pół i usuń pestki. Na patelni z odpinaną rączką (lub taką, którą bezpiecznie możesz wstawić do piekarnika), rozpuść 1/4 kostki (50 g) masła, dodaj cukier i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Potem gęsto ułóż połówki moreli (przecięciem do góry) i podgrzewaj 10 minut. Zdejmij z ognia i lekko przestudź. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek o średnicy 2-3 cm większej od patelni. Ostrożnie połóż go na morele, dokładnie wciskając ciasto wokół brzegów patelni (uważaj, żeby się nie poparzyć!). Ciasto natnij nożem w 4-5 miejscach, aby podczas pieczenia para wodna miała ujście.

Patelnię wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (200 st. C zwykły piec) i piecz około 30 minut, aż wierzch będzie złocistobrązowy. Na koniec lekko przestudź, przykryj talerzem i obróć tak, by morele były na wierzchu.

Tarta ze śliwkami

ciasto:
3 szklanki (450 g) mąki pszennej
1 kostka (200 g) zimnego masła
1/2 szklanki (100 g) cukru
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
4 żółtka
2 łyżki (30 ml) śmietanki 30 proc.
sól

nadzienie:
3/4 szklanki cukru
2 kg śliwek
1 łyżka soku z cytryny

Przygotuj ciasto: do dużej miski wsyp mąkę, cukier i szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i opuszkami palców rozetrzyj ciasto tak, aby masa konsystencją przypominała mokry piasek. Dodaj zimną śmietankę wymieszaną z żółtkami i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Przygotuj śliwki: owoce umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Przełóż do miski, dodaj sok z cytryny i cukier, wymieszaj i odstaw na mniej więcej 30 minut.

Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy ok. 38 cm, o 5-6 cm większej niż średnica tortownicy. Delikatnie wyłóż nim tortownicę, formując wysoki brzeg na blisko 2-2,5 cm. Rozłóż śliwki w tortownicy jak rozetę i skrop pozostałym syropem. Ciasto wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C (200 st. C zwykły piec) i piecz 45-55 minut, aż będzie złocistobrązowe, śliwki się lekko skarmelizują, a sos będzie bąblował i się zagęści.

Gruszkowe ciasto z orzechami włoskimi

1 kg gruszek
80 g orzechów włoskich
150 g suszonych gruszek
1 i 1/2 szklanki cukru
4 jajka
3/4 szklanki oleju roślinnego
1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli

sos:
2 szklanki nektaru gruszkowego
1 szklanka (250 ml) śmietanki 30 proc.
1 szklanka cukru

Gruszki obierz, przekrój i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój gruszki w grubą kostkę. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj, suszone gruszki pokrój w kostkę.

W misce wymieszaj suche składniki: mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W drugiej dużej misce ubij mikserem cukier z jajkami, następnie dodaj olej oraz ocet jabłkowy i zmiksuj na jednolitą puszystą masę. Do miski z masą jajeczną dodaj suche składniki, pozostawiając w pierwszej misce około 1/4 szklanki mąki cynamonowej. Suche składniki wymieszaj z mokrymi, a do pozostałej mąki dodaj pokrojone surowe i suszone gruszki oraz orzechy. Wymieszaj, tak aby mąka pokryła gruszki, dodaj do głównego ciasta.

Kwadratową foremkę o wymiarach ok. 25x25 cm (lub tortownicę o średnicy ok. 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i wysyp mąką. Ciasto przełóż do foremki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez około 1 godz., aż patyczek wkłuty w ciasto po wyjęciu będzie suchy. W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotuj sos: w rondlu wymieszaj nektar gruszkowy z cukrem i szklanką śmietanki. Gotuj na małym ogniu ok. 40 minut, aż sos zgęstnieje.

Częścią sosu polej upieczone, jeszcze gorące ciasto. Pozostały sos podawaj w dzbanuszku razem z wystudzonym ciastem.

Tekst, przepisy, wykonanie i stylizacja Zuzanna Wiciejowska www.wieciejowska.pl, zdjęcia Tata Studio

Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Co tydzień z Gazetą Wyborczą

Dania jednogarnkowe

Pyszne, sycące, rozgrzewające. Idealne!

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl