Tort bezowy kawowy

Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Zamiast kawy do tortu możesz dodać sezonowe owoce, które przełamią smak słodkiej bezy
Składniki:
Bezy:
6 białek mocno schłodzonych
250 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka mąki kukurydzianej

Krem kawowy:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy
2 łyżki cukru brązowego
filiżanka mocnego espresso

Do dekoracji:
1 op. (100 g) gorzkiej czekolady
łyżeczka świeżo zmielonej kawy
cukier puder

Krok 1

Na papierze do pieczenia narysuj 2 okręgi o średnicy 20 cm (najlepiej odrysować talerz nieco mniejszy niż patera, na której będziemy tort podawać). Dokładnie zważ cukier. Wstaw do lodówki miskę, w której będziesz ubijać białka.

Krok 2

Jajka wyjmij z lodówki, oddziel żółtka od białek. Postaraj się, aby do białek nie dostała się ani kropla żółtka, bo piana się nie ubije. W schłodzonej misce ubij na sztywno zimne białka. Nie przerywając ubijania, po 1 minucie zacznij dosypywać do białek cukier. Rób to bardzo wolno, łyżka po łyżce. Kiedy beza będzie sztywna i lśniąca, delikatnie wmieszaj sok z cytryny i mąkę kukurydzianą.

Krok 3

Dwie blachy wyłóż papierem. Masę przełóż na narysowane koła (ok. 7 czubatych łyżek piany na każdy okrąg). Łopatką lub nożem równomiernie rozprowadź i wyrównaj krążki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C (z termoobiegiem) i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100-110 st. C i piecz jeszcze 45 min. Beza powinna być bladobeżowa i wysuszona. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw bezę w środku do ostygnięcia.

Krok 4

Zaparz filiżankę espresso, posłódź do smaku i odstaw na bok do ostygnięcia.

Krok 5

W misce ubij śmietanę. W trakcie ubijania łyżka po łyżce dodawaj mascarpone. Następnie dosyp zmieloną kawę, a na koniec wlej zimną kawę. Nie przejmuj się, jeśli krem się lekko zwarzy.

Krok 6

Przygotuj mieszankę do dekoracji: łyżeczkę świeżo zmielonej kawy wymieszaj z łyżeczką cukru pudru i startą czekoladą. Wystudzone bezy przełóż kremem i udekoruj mieszanką.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Andrzej Krasowski

Więcej o:
Komentarze (6)
Tort bezowy kawowy
Zaloguj się
  • kerkopithekion

    Oceniono 1 raz 1

    przyznam się że spody bezowe to ja kupuję ;)
    dobre są też takie małe bezy luzem (pod warunkiem że się smaczne trafią)
    a co do masy - ponieważ mam w domu dziecko które mimo podeszłego wieku (22) nadal nie lubi kawy, robię tort bezowo-orzechowy
    ale nie z taką ciężką tortową masą - masa jest lekka i puszysta, jak kto ciekawy to mogę wklepać składniki ;)
    ogólnie - torty bezowe to baaardzo smakowita rzecz ;)

  • Gość: Bea

    Oceniono 3 razy 1

    Jadłam zrobiony wg tego przepisu PYCHOTKA

  • Gość: makofr

    Oceniono 4 razy 0

    Smacznie to wyglada ale chyba trudno zrobic...
    zapraszam na mojego bloga travel4taste.com
    Jesli chodzi o bezy to chyba najblizej im do francuskich makaronikow: http://travel4taste.com/2013/02/12/perfect-macarons-step-by-step/

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX