Zapiekanka z serem

Proste i bardzo sycące danie, dobre na chłodne jesienne dni. Najlepiej smakuje na ciepło. Aby podkreślić smak, do masy serowej możesz dodać łyżkę pomidorów z puszki, oliwki albo kapary
Składniki:
1 i 1/2 kg ziemniaków
1-2 łyżeczki masła do natłuszczenia formy

masa serowa:
500 g twarogu, sera fety lub bryndzy
1/2 kostki (100 g) masła
2 ząbki czosnku
10-12 gałązek świeżego tymianku
sól + pieprz

masa jogurtowa:
2 jajka
250 g gęstego jogurtu naturalnego
świeżo mielony czarny pieprz
100 g żółtego sera w kostce

Krok 1

Zmiksuj pokruszony ser, dodaj roztopione i przestudzone masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę listków tymianku, dopraw pieprze i ewentualnie solą. Miksuj, aż składniki się połączą.

Krok 2

Obierz ziemniaki, umyj je, osusz i pokrój w jak najcieńsze plasterki (możesz użyć łopatki do krojenia sera lub szatkownicy).

Krok 3

Żaroodporne wysokie naczynie (o średnicy około 30 cm) natłuść masłem. Jedną trzecią ziemniaków ułóż na dnie formy, przykryj warstwą sera, na to ponownie połóż ziemniaki, ser i tak dalej, aż składniki się skończą. Zakończ warstwą masy serowej.

Krok 4

Formę przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika (z włączonym termoobiegiem) rozgrzanego do 170 st. C (190 st. C zwykły piec) i piecz godzinę, aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 5

Zmiksuj jajka z jogurtem, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie pozostałymi listkami tymianku. Żółty ser zetrzyj na tarce.

Krok 6

Ostrożnie, żeby się nie sparzyć, zdejmij folię z zapiekanki, jej wierzch posmaruj masą jogurtową, posyp żółtym serem i piecz bez przykrycia kolejne 20 minut.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Andrzej Krasowski



Więcej o: