Makaroniki orzechowe

Są trudne i wymagają cierpliwości. Nie poddawaj się, kiedy opadną podczas pieczenia - my też musieliśmy powtórzyć próbę. Na efekt warto jednak poczekać

15-18 sztuk o średnicy 3-4 cm

 

Składniki:

 

120 g mielonych orzechów laskowych

 

200 g cukru pudru

 

3 białka

 

1 łyżka brązowego cukru

krem:

 

125 g masła

 

90 g brązowego cukru

 

60 g mielonych orzechów laskowych

 

2 łyżki złotego syropu (możesz zastąpić płynnym miodem lub zrezygnować z tego składnika)

 

1/4 łyżeczki soli

Krok 1

Cukier puder i orzechy przesiej do miski i wymieszaj.

Krok 2

Białka ubijaj na najwyższych obrotach przez 30 sekund. Dodaj 1 łyżkę cukru i przez 10 minut ubijaj na najwyższych obrotach (piana powinna być naprawdę sztywna). Następnie w dwóch porcjach dodaj cukier puder wymieszany z orzechami, delikatnie mieszając, aby powstała jednolita masa.

Krok 3

Masę przełóż do worka cukierniczego z szeroką okrągłą końcówką. Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzej do temperatury 150 st. C.

Krok 4

Blachy do pieczenia wyłóż papierem. Wyciskaj porcje masy o średnicy 4 cm (porcje powinny być w miarę jednakowej wielkości). Lekko stuknij blachą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Krok 5

Blachy odstaw na 20-30 minut, aby na makaronikach utworzyła się skórka - dzięki temu będą idealnie gładkie (jeśli powierzchnia wydaje się sucha, a po delikatnym dotknięciu palec nie zostawia na niej śladów, oznacza to, że makaroniki można wstawić do pieca). Zredukuj temperaturę do 130 st. C i piecz 18-20 minut, makaroniki powinny być chrupiące z wierzchu, a w środku nadal wilgotne. Odstaw je do całkowitego wystygnięcia, dopiero wtedy można je zdjąć.

Krok 6

Gdy makaroniki stygną, przygotuj krem - ubij miękkie masło z cukrem na puszysty krem. Dodaj mielone orzechy, syrop i sól i ubijaj dalej, aż wszystko dokładnie się połączy. Wystudzone makaroniki smaruj kremem i składaj po dwa.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Andrzej Krasowski

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA