Jesienne bakłażany

To pomysły na szybkie i niedrogie sezonowe danie. Pamiętaj tylko, aby przed smażeniem posolić bakłażana, a następnie odsączyć, kiedy puści sok, inaczej wchłonie zbyt dużo tłuszczu
Curry z bakłażanów

1 cebula
2 ząbki czosnku
2 cm (kawałek) imbiru
2 papryczki chilli (opcjonalnie)
pęczek kolendry
olej
1 duży bakłażan lub dwa małe
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka kurkumy
sok z 1/2 cytryny
1 puszka mleka kokosowego - 400 ml
2 łyżki migdałów

Kolendrę podziel na listki i łodyżki. Cebulę, czosnek, imbir, papryczki i łodyżki kolendry zmiksuj na pastę. Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, obsmaż pokrojonego w grubą kostkę bakłażana na złoto-brązowy kolor i wyjmij na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gdy zakończysz smażenie bakłażanów, na tę samą patelnię przełóż pastę cebulową i smaż około 5 minut (jeśli to konieczne - dolej oleju). Następnie dodaj suche przyprawy i smaż kolejne dwie minuty. Po tym czasie dolej sok z cytryny i mleko kokosowe. Całość zagotuj, dodaj bakłażany i duś na małym ogniu przez 10-15 minut, aż będą miękkie. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe.

Przed podaniem posyp curry uprażonymi płatkami i listkami kolendry.

Bakłażany w jogurcie

2 bakłażany
400 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
natka pietruszki (opcjonalnie)
olej do smażenia
sól, pieprz

Bakłażana pokrój na grube plastry, posól i odstaw na sitku na 20-30 minut, aby puściły sok. Po tym czasie przepłucz plastry, osusz, usmaż na oleju z obydwu stron na złocisty kolor i wyjmij na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Jogurt połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Bakłażany przełóż do dużej miski, zalej sosem jogurtowym i wymieszaj. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki, jeśli ją lubisz.

Bakłażany są najlepsze po kilku godzinach, kiedy smaki się przegryzą.

Zdjęcie Ambition Komplet Garnków Larsson Zdjęcie Silit Zestaw Garnków Passion Red 4el 0015175811 Zdjęcie Tadar Komplet Garnków z Pokrywkami Truskawki Białe 8el
Ambition Komplet Garnków La... Silit Zestaw Garnków Passio... Tadar Komplet Garnków z Pok...
źródło: Okazje.info


Więcej o:
Komentarze (4)
Jesienne bakłażany
Zaloguj się
  • Gość: mm

    Oceniono 11 razy 9

    obecnie bakłażany nie potrzebują solenia i odsączania przed obróbką, a tłuszcz wchłoną i tak - lepiej ich nie smażyć na tłuszczu tylko tłuszczem posmarować, najłatwiej pędzlem i smażyć na suchej patelni

  • misiak-pysiak

    Oceniono 6 razy 6

    Ileż można pisac, że bakłażanów od co najmniej dziesięciu lat NIE soli się i "odstawia na sitku", bo wspólczesne odmiany NIE zawierają goryczki? Bedzieci tak przepisywa,c o tej soli od usranej śmierci?

  • Gość: Aga

    Oceniono 6 razy 6

    Przepisy na bakłażana są dość mocno spóźnione - w lecie był faktycznie całkiem tani, teraz kosztuje dużo i zalega niechciany na sklepowych półkach.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX