Pierogi ruskie

Każda gospodyni robi je według swojego sprawdzonego przepisu. W farszu możesz zmienić nieco proporcje według upodobań, a ciasto zagnieść tylko z mąki i wody - najważniejsze, by było miękkie i cienko rozwałkowane
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki (300 g) mąki
2 jajka
2 łyżki (30 ml) oleju
ciepła woda
sól

Nadzienie:
500 g dobrze odciśniętego twarogu
1 kg ziemniaków
2 cebule
sól
pieprz
łyżka oleju do smażenia

Krok 1

Twaróg rozdrobnij. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, odcedź, a następnie utłucz. Możesz je także obrać przed ugotowaniem.

Krok 2

Kiedy ziemniaki całkowicie wystygną, wymieszaj je z serem. Mieszankę przepuść przez maszynkę do mięsa.

Krok 3

Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce oleju i dodaj do nadzienia. Całość wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.

Krok 4

Do mąki dodaj szczyptę soli, jajko, olej i taką ilość ciepłej wody, aby zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli wyjdzie za rzadkie, dosyp mąki.

Krok 5

Ciasto podziel na 3 części, cienko rozwałkuj i za pomocą szklanki lub innej foremki wycinaj kółka.

Krok 6

Na środku każdego kółka układaj łyżkę nadzienia i zalepiaj brzegi za pomocą widelca. Wrzucaj partiami do osolonego wrzątku i wyjmuj, gdy wypłyną na wierzch. Od razu podawaj.

Rady: - aby pierogi nie sklejały się podczas przechowywania , po ugotowaniu wymieszaj je z olejem. Kiedy ostygną, przed podaniem możesz podsmażyć je na patelni. Jeśli wcześniej były wymieszane z olejem, nie musisz dodawać go do smażenia
- nie mieszaj twarogu z ciepłymi ziemniakami, bo może się zwarzyć.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska

Zdjęcie Gefu Maszynka do pierogów 28490 Zdjęcie Küchenprofi 0803542800 Zdjęcie Wykrawacz do uszek pierogów i pączków 5cm
Gefu Maszynka do pierogów 2... Küchenprofi 0803542800 Wykrawacz do uszek pierogów...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o: