Konkretne przekąski

Po basenowym szaleństwie apetyty zawsze dopisują! Gdy dzieci wyjdą z szatni, mam dla nich do przekąszenia sycące kanapki albo sałatkę

Co tam kino, co tam park, wystarczy wypowiedzieć magiczne słowo "basen", a Wojtuś i Jula są gotowi do wyjścia. Na najbliższą krytą pływalnię jedziemy tylko 5 minut. Uzbrojeni w rękawki, ręczniki i klapki wybieramy się tam tak często, jak to możliwe.

Wojtuś zaczyna pływać samodzielnie, a Julii w rękawkach niestraszne żadne głębiny. Oczywiście nigdy nie następuje chwile, kiedy dzieci mają już dość. Jedyni głód sprawia, że decydujemy się na powrót do domu. Wojtuś najchętniej zjadłby coś od razu po wyjściu z wody, Julka zgadza się poczekać, aż wszyscy się wysuszymy. Po basenowym szaleństwie apetyty dopisują!

No właśnie - najprościej byłoby zajrzeć do sklepików przy basenie. Ale, niestety w większości takich miejsc mały jest wybór zdrowych przekąsek. Dlatego proponuję dzisiaj moje sprawdzone przepisy, które oczywiście można dowolnie modyfikować, doprawiając na różne sposoby.

Po pierwsze - kanapki. Kiedy tylko mogę, używam do nich pieczeni z obiadu. Tym razem proponuję indyka w słodkim sosie chili. W drugiej kanapce jest pasta z makreli z zaskakującym dodatkiem.

Po drugie - sałatki. Na przykład z nieuczulającą kaszą jaglaną i warzywami (polecam też mamom na lancz!), a druga jest najprostszą na świecie sałatką z owoców sezonowych.

Kanapka z indykiem z obiadu

8 kromek ciemnego chleba razowego lub innego ulubionego

 

1 pierś (ok. 1 i 1/4 kg) z indyka

 

1/2 szklanki (125 ml) słodkiego sosu chili

 

4 liście ulubionej sałaty

 

1 pomidor malinowy

 

masło lub margaryna do posmarowania kanapek

Zamarynuj mięso: indyka oczyść, umyj, osusz, przełóż do mocnej torebki foliowej, dolej sos. Rozprowadź marynatę po mięsie, zakręć torebkę i wstaw na kilka godzin do lodówki (lub na noc).

Mięso z marynatą przełóż do naczynia do zapiekania, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem i rozgrzanego do 170 st. C. Piecz ok. godziny, następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 20 minut.

Przygotuj kanapki: kromki posmaruj niewielką ilością tłuszczu, na czterech ułóż po liściu sałaty, plastrze indyka i pomidora. Przykryj pozostałymi kromkami i zawiń w papier śniadaniowy.

Kanapki z pastą z makreli

4 bułki pełnoziarniste lub inne ulubione

pasta:

 

1 wędzona duża makrela

 

1 pęczek szczypiorku

 

1 jajko

 

1 łyżka majonezu lub gęstego jogurtu naturalnego

 

sól

 

1/4 łyżeczki pasty wasabi (opcjonalnie) lub kilka kropli cytryny

Przygotuj pastę: obierz rybę ze skóry i ości. Jeśli nie masz pewności, czy usuniesz wszystkie ości, przepuść rybę przez maszynkę do mięsa - ości zostaną na sitku. Jajko ugotuj na twardo, ostudź, obierz i drobno posiekaj. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.

W misce wymieszaj rybę, jajko, szczypiorek i majonez (lub jogurt). Dopraw solą, wasabi (opcjonalnie - lub sokiem z cytryny) i dokładnie wymieszaj.

Bułki przekrój na pół, kromkę posmaruj pastą, przykryj drugą i zawiń w papier śniadaniowy.

Sałatka z kaszą jaglaną

1 szklanka (ok. 220 g) suchej kaszy jaglanej

 

1 łyżka (ok. 15 g) masła

 

1 cukinia

 

1 zielona papryka

 

1 czerwona papryka

 

1 marchewka

 

2 cebulki dymki ze szczypiorem

 

1 łyżka ulubionych ziół (kolendra, natka pietruszki, koperek)

 

2 łyżki (30 ml) oliwy

 

sól

Kaszę przejrzyj, opłucz kilka razy w zimnej wodzie i odcedź. Dolej 2 i 1/2 szklanki (625 ml) wody i dodaj masło, by ziarenka się nie posklejały. Gotuj pod przykryciem, aż wchłonie wodę. Wyłącz ogień i odstaw.

Warzywa umyj, osusz, marchewkę obierz, z papryk usuń gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej oliwę i zacznij przesmażać warzywa w kolejności od najtwardszego: marchewkę, cebulę, paprykę, na końcu cukinię i szczypior. Warzywa powinny pozostać chrupiące. W misce wymieszaj ciepłe warzywa z kaszą, spróbuj, dopraw lekko solą i dodaj posiekane zioła. Zapakuj w pudełka. Sałatka świetnie smakuje na ciepło i na zimno.

Sałatka owocowa

4 porcje

 

1 nieduża kiść małych słodkich winogron

 

2 mandarynki

 

1-2 nektarynki

 

2 figi

 

1 nieduży banan

 

1-2 łyżeczki soku z cytryny

 

płynny miód (opcjonalnie)

Owoce umyj, osusz, większe pokrój w kawałki. Wszystkie owoce wymieszaj i skrop sokiem z cytryny. Jeśli przeważają owoce kwaśne, opcjonalnie dosłódź sałatkę niewielką ilością miodu. Przełóż do kubeczków lub miseczek z pokrywką.

Tekst, przepisy, wykonanie i stylizacja Zuzanna Wiciejowsa www.wiciejowska.pl, zdjęcia Tata Studio

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.