Placek po węgiersku

Junona Lamcha-Grynberg
13.09.2013 , aktualizacja: 13.09.2013 11:11
A A A Drukuj
Placek po węgiersku

Placek po węgiersku (Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta)

Czyli po prostu placek ziemniaczany z gulaszem. Gulasz możesz podać też z kopytkami, a placki ziemniaczane - z kwaśną śmietaną. Lub z cukrem
Składniki:
Gulasz:

1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego (np. karkówka)
20 dag pieczarek
2 czerwone papryki
2 duże cebule
ząbek czosnku
3-4 łyżki mąki
1 litr bulionu (drobiowego lub warzywnego)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3-4 ziarnka ziela angielskiego
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
kilka łyżek oleju do smażenia
pieprz
sól

Placki ziemniaczane:
1 i 1/5 kg dużych ziemniaków
1 jajko
2 czubate łyżki mąki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej do smażenia


Do podania:
śmietana gęsta 12%

Krok 1

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Pieczarki umyj, obierz, pokrój w kostkę i smaż na patelni do czasu, aż wyparuje z nich woda.

Krok 2

Mięso umyj, pokrój w kostkę, obtocz w mące i zrumień z dwóch strona na patelni na rozgrzanym olejem, następnie przełóż do garnka. Na te samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i także przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, zalej bulionem, tak by przykrył mięso, i duś około 35 minut. Po tym czasie dodaj pieczarki i świeżą paprykę, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Duś kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Ziemniaki, cebulę i czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odlej nadmiar wody.

Krok 4

Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlewaj łyżką masę ziemniaczaną. Poruszaj patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładź powierzchnię placka i smaż, aż spód się zrumieni. Możesz co jakiś czas potrząsać lekko patelnią, aby masa nie przywarła.

Krok 5

Kiedy spód będzie rumiany, przyłóż na patelnię duży talerz i zdecydowanym ruchem odwróć ją do góry dnem, by przełożyć placek na talerz. Następnie bardzo ostrożnie zsuń go z powrotem na patelnię i smaż z drugiej strony.

Krok 6

Usmażony placek przełóż na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałóż gulasz i nakryj drugą połówką placka. Udekoruj kleksem śmietany i podawaj.

Rada: niewykorzystany gulasz możesz podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Natomiast z nadmiaru masy ziemniaczanej możesz usmażyć małe placki i podawać je ze śmietaną lub z surówką z białej kapusty.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska

Zobacz także
Komentarze (30)
Zaloguj się
  • Gość: Ludzie kochani ...

    Oceniono 100 razy 90

    Przepis faktycznie czasowo długi ale co do składników idealnie trafione , danie wyszło przepyszne ale nie koniecznie czas jaki jest tu opisany jest dobry , robiłam je dużo krócej :) , pozdrawiam
    a co do ludzi którzy tu tak błotem obrzucają innych , nie lepiej poprostu wyłączyć stronę i poszukać i poszukać takiego przepisu który by odpowiadał ?? kurcze czy juz nawet na stronach z przepisami trzeba kogoś zgnoić , zastanówcie sie jaki to ma sens ehhhh

  • Gość: Krzysztof

    Oceniono 74 razy 68

    Ludzie, co to za komentarze??? Dla kogoś takiego jak ja, który pierwszy raz robi placki po węgiersku przepis jest idealny! Wszystko opisane po kolei a placek jak obrócę tak obrócę i jeśli się poparzę to znaczy że jestem niedołęgo a co do wyszukanej kuchni to jakbym chciał robić coś wyszukanego to bym nie wpisywał placka w google. Dziękuję za przepis i pozdrawiam autora! Wyszły pyszne!

  • Oceniono 28 razy 26

    Do wszystkich, którzy twierdzą, że ten gulasz jest strasznie czasochłonny- czas przygotowania potrawy o wiele się skróci, jeśli zamiast na początku poświęcać czas na krojenie warzyw i pieczarek, zaczniecie od usmażenia mięsa (po obróbce jak w przepisie). Nic się nie stanie, jeśli zeszkloną cebulę dodacie 5-10 min po zalaniu mięsa bulionem. W skrócie:
    1. wrzucacie mięso na patelnię, w czasie smażenia szybko kroicie cebulę
    2. mięso przekładacie do garnka, dodajecie ziele angielskie i czosnek, zalewacie bulionem, na patelnię trafia cebula, po czym bierzecie się za oczyszczanie i krojenie pozostałych składników.

    Co do placków- jeśli ktoś jest leniwy i jest w posiadaniu blendera (od biedy może być nawet sokowirówka), może zamiast ręcznie trzeć ziemniaki, użyć w/w sprzętów. Ja tak robię od lat i też wychodzą smaczne :)

    Dziękuję za przepis na gulasz- pachnie super!

  • vandikia

    Oceniono 58 razy 20

    przygotowanie plus "duś około 35 minut (...) duś kolejną godzinę" .. faktycznie "błyskawiczny obiad" :>

  • Gość: Ania

    Oceniono 14 razy 12

    Robię już drugi raz, gulasz przepyszny!

  • Gość: jarek

    Oceniono 13 razy 11

    dziekuje za przepis bardzo smaczne i placki i gulasz.pozdrawiam autora.

  • Gość: Monika

    Oceniono 10 razy 4

    Fakt ze gulasz pracochlonny ale naprawde smaczny. Polecam i pozdrawiam.

  • myslownicelife.blogspot.com

    Oceniono 7 razy 1

    Uwielbiam! I od lat robię gulasz na różne sposoby. Idzie mi szybko, bo doszłam już do tego, jak to ustawić po kolei, aby jedna czynność w drugą "wchodziła". Pozdrawiam i zapraszam do zakładki "Gotuję sobie" u mnie:

    myslownicelife.blogspot.com/

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Co tydzień z Gazetą Wyborczą

Desery

Tylko sprawdzone przepisy na pyszne desery

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl