Placek po węgiersku

Czyli po prostu placek ziemniaczany z gulaszem. Gulasz możesz podać też z kopytkami, a placki ziemniaczane - z kwaśną śmietaną. Lub z cukrem
Składniki:
Gulasz:

1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego (np. karkówka)
20 dag pieczarek
2 czerwone papryki
2 duże cebule
ząbek czosnku
3-4 łyżki mąki
1 litr bulionu (drobiowego lub warzywnego)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3-4 ziarnka ziela angielskiego
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
kilka łyżek oleju do smażenia
pieprz
sól

Placki ziemniaczane:
1 i 1/5 kg dużych ziemniaków
1 jajko
2 czubate łyżki mąki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej do smażenia


Do podania:
śmietana gęsta 12%

Krok 1

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Pieczarki umyj, obierz, pokrój w kostkę i smaż na patelni do czasu, aż wyparuje z nich woda.

Krok 2

Mięso umyj, pokrój w kostkę, obtocz w mące i zrumień z dwóch strona na patelni na rozgrzanym olejem, następnie przełóż do garnka. Na te samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i także przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, zalej bulionem, tak by przykrył mięso, i duś około 35 minut. Po tym czasie dodaj pieczarki i świeżą paprykę, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Duś kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Ziemniaki, cebulę i czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odlej nadmiar wody.

Krok 4

Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlewaj łyżką masę ziemniaczaną. Poruszaj patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładź powierzchnię placka i smaż, aż spód się zrumieni. Możesz co jakiś czas potrząsać lekko patelnią, aby masa nie przywarła.

Krok 5

Kiedy spód będzie rumiany, przyłóż na patelnię duży talerz i zdecydowanym ruchem odwróć ją do góry dnem, by przełożyć placek na talerz. Następnie bardzo ostrożnie zsuń go z powrotem na patelnię i smaż z drugiej strony.

Krok 6

Usmażony placek przełóż na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałóż gulasz i nakryj drugą połówką placka. Udekoruj kleksem śmietany i podawaj.

Rada: niewykorzystany gulasz możesz podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Natomiast z nadmiaru masy ziemniaczanej możesz usmażyć małe placki i podawać je ze śmietaną lub z surówką z białej kapusty.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska



Zdjęcie Elo Komplet 5 Garnków i Patelni ze Stali Nierdzewnej z Pokrywkami Top 10el Zdjęcie PETERHOF KOMPLET PATELNI 3ELE 20/24/28CM [PH-25300] PH-25300 Zdjęcie TEFAL Patelnia CHEF 24cm C6943202
Elo Komplet 5 Garnków i Pat... PETERHOF KOMPLET PATELNI 3E... TEFAL Patelnia CHEF 24cm C6...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
Komentarze (44)
Placek po węgiersku
Zaloguj się
  • Gość: AAA

    Oceniono 41 razy -23

    Nudne bezplciowe polskie gotowanie. Bez polotu, bez nowosci, bez charakteru, bez akcentu regionalnego.
    Zagotowane na smierc, rozgotowane na papke, mase miesa i jarzyny. Zaprawione oczyiwiscie glutaminianem.

  • cracken001

    Oceniono 23 razy -19

    SIEROTO!!!! Takie placki to jadlem w polskich restauracjach prawie 30 lat temu,tylko nazywaly sie "po cygansku"!!!! Byly tanie i pyszne,tak,ze postanowilem wlaczyc je do jadlospisu rodzinnego---nieco podobny do twojego>I tak na marginesie...czosnku NIE dodaje sie podczas duszenia potrawy,gdyz obrobka termiczna pozbawia go WSZYSTKICH walorow!!! Dodaje sie PO zakonczeniu duszenia,tuz przed podaniem

  • aki3

    Oceniono 20 razy -18

    krok3
    nadmiar wody to trzeba odlać chyba przed wymieszaniem składników, a nie po?
    Czy ktoś niedorozwinięty to pisał?

  • Gość: tt

    Oceniono 22 razy -18

    Żeby jeszcze chociaż Węgrzy słyszeli o tych plackach. Kiedyś jakiś tuman tak to nazwał i tak już zostało.

  • Gość: kuku

    Oceniono 29 razy -17

    tak naprawde to nie wiem czy to jest gulasz , placki kartoflane czy wogole jakis dziwny przepis, a czas jego przygotowania pisze blyskawiczny , no postaral sie ktos...........

  • Gość: piotr

    Oceniono 30 razy -16

    Mięso umyj, pokrój w kostkę, obtocz w mące i zrumień z dwóch strona
    Kostka ma sześć stron .

  • Gość: plackarz

    Oceniono 26 razy -16

    Krok 4 - jeśli nadmiar wody został odlany, to ze wzgl. na obecność mąki, jajka i... ziemniaków masa będzie spójna i na pewno nie będzie się jej dało "wlewać" na patelnię; trzeba ją nakładać łyżką.

    Krok 5 - ekstra jeśli chce się poparzyć początkującego kucharza wrzącym tłuszczem (zawsze moze zostać parę kropelek), który może też później rozkosznie spływać po zewn. stronie patelni - a teraz wyobraź sobie smażenie na palniku gazowym.
    Placka obraca się sprawnie za pomocą szerokiej łopatki.

    Jeśli pani Junona sama wymyśliła ten przepis to strach znajdować się z nią w tym samym budynku kiedy gotuje... zajmij się pani może, pani Junono, czymś mniej wymagającym...

    tt,
    chodzi o gulasz - przystępnie o pochodzeniu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Gulasz

  • Gość: qwdeqwe

    Oceniono 31 razy -15

    cały ten przepis : góra urodziłą mysz

  • Gość: Olej

    Oceniono 42 razy -12

    W rzeczy samej - błyskawiczny.. Jak PKP..

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX