Placek po węgiersku

Czyli po prostu placek ziemniaczany z gulaszem. Gulasz możesz podać też z kopytkami, a placki ziemniaczane - z kwaśną śmietaną. Lub z cukrem
Składniki:
Gulasz:

1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego (np. karkówka)
20 dag pieczarek
2 czerwone papryki
2 duże cebule
ząbek czosnku
3-4 łyżki mąki
1 litr bulionu (drobiowego lub warzywnego)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3-4 ziarnka ziela angielskiego
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
kilka łyżek oleju do smażenia
pieprz
sól

Placki ziemniaczane:
1 i 1/5 kg dużych ziemniaków
1 jajko
2 czubate łyżki mąki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej do smażenia


Do podania:
śmietana gęsta 12%

Krok 1

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Pieczarki umyj, obierz, pokrój w kostkę i smaż na patelni do czasu, aż wyparuje z nich woda.

Krok 2

Mięso umyj, pokrój w kostkę, obtocz w mące i zrumień z dwóch strona na patelni na rozgrzanym olejem, następnie przełóż do garnka. Na te samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i także przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, zalej bulionem, tak by przykrył mięso, i duś około 35 minut. Po tym czasie dodaj pieczarki i świeżą paprykę, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Duś kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Ziemniaki, cebulę i czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odlej nadmiar wody.

Krok 4

Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlewaj łyżką masę ziemniaczaną. Poruszaj patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładź powierzchnię placka i smaż, aż spód się zrumieni. Możesz co jakiś czas potrząsać lekko patelnią, aby masa nie przywarła.

Krok 5

Kiedy spód będzie rumiany, przyłóż na patelnię duży talerz i zdecydowanym ruchem odwróć ją do góry dnem, by przełożyć placek na talerz. Następnie bardzo ostrożnie zsuń go z powrotem na patelnię i smaż z drugiej strony.

Krok 6

Usmażony placek przełóż na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałóż gulasz i nakryj drugą połówką placka. Udekoruj kleksem śmietany i podawaj.

Rada: niewykorzystany gulasz możesz podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Natomiast z nadmiaru masy ziemniaczanej możesz usmażyć małe placki i podawać je ze śmietaną lub z surówką z białej kapusty.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska



Zdjęcie Elo Komplet 5 Garnków i Patelni ze Stali Nierdzewnej z Pokrywkami Top 10el Zdjęcie PETERHOF KOMPLET PATELNI 3ELE 20/24/28CM [PH-25300] PH-25300 Zdjęcie TEFAL Patelnia CHEF 24cm C6943202
Elo Komplet 5 Garnków i Pat... PETERHOF KOMPLET PATELNI 3E... TEFAL Patelnia CHEF 24cm C6...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (44)
Placek po węgiersku
Zaloguj się
  • Alan Alan

    Oceniono 1 raz -1

    Wyszły pyszne! Przepis super! Dziękuję i polecam! Prawie całą robotę zrobiła za mnie "Kasia", tylko niestety smażyć już nie chciała :P ale było warto! :)

  • Iwona Widomska

    0

    Nie wiem nie próbowałam tego przepisu bo robię może tak samo może inaczej.ale lubię posłuchać innych.i pamiętam jak kiedyś w programie Magda Gesler powiedziała że gulasz prawdziwy węgierski musi mieć dosyć wyczuwalny smak papryki.i powinno się na rozgrzane patelni z miesem troszkę podpalił paprykę ale już bez wysokiej temp.zeby nie była gorzka.Smakuja idealnie potem

  • Mateusz Zadworny

    0

    Ja dodalem jeszcze do tego fasole rozowa i zamiast pieprzu uzylem ostrej papryki, wyszlo pysznie jak zawsze :)

  • 0

    Robiłam dzisiaj placek po wegiersku z Twojego przepisu i już nie chce żadnego innego poprostu cudo. Placki niebo w gębie a gulasz palce lizać. Bardzo bardzo dobry przepis polecam. pozdrawiam

  • Daga Kon

    0

    Na ile placków jest to porcja? Jeśli można spytać kogoś kto już robił ;)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX