Komentarze (44)
Placek po węgiersku
Zaloguj się
  • Alan Alan

    Oceniono 1 raz -1

    Wyszły pyszne! Przepis super! Dziękuję i polecam! Prawie całą robotę zrobiła za mnie "Kasia", tylko niestety smażyć już nie chciała :P ale było warto! :)

  • Iwona Widomska

    0

    Nie wiem nie próbowałam tego przepisu bo robię może tak samo może inaczej.ale lubię posłuchać innych.i pamiętam jak kiedyś w programie Magda Gesler powiedziała że gulasz prawdziwy węgierski musi mieć dosyć wyczuwalny smak papryki.i powinno się na rozgrzane patelni z miesem troszkę podpalił paprykę ale już bez wysokiej temp.zeby nie była gorzka.Smakuja idealnie potem

  • Mateusz Zadworny

    0

    Ja dodalem jeszcze do tego fasole rozowa i zamiast pieprzu uzylem ostrej papryki, wyszlo pysznie jak zawsze :)

  • 0

    Robiłam dzisiaj placek po wegiersku z Twojego przepisu i już nie chce żadnego innego poprostu cudo. Placki niebo w gębie a gulasz palce lizać. Bardzo bardzo dobry przepis polecam. pozdrawiam

  • Daga Kon

    0

    Na ile placków jest to porcja? Jeśli można spytać kogoś kto już robił ;)

  • Aneta Malerczyk

    Oceniono 1 raz 1

    Od dłuższego czasu chodził za mną placek po węgiersku. Postanowiłam go zrobić w niedzielę - dla odmiany. Zrobiłam go idealnie jak w przepisie krok po kroku. KOBIETO skąd ty wzięłaś ten przepis? Niebo w gębie to mało powiedziane. Pierwszy raz zrobiłam tak pyszny placek. Mięsko idealnie rozpływało się w ustach, gulasz idealnie się wygotował - nie musiałam już zagęczczac go mąką czy śmietaną - idealna konsystencja, idealne proporcje. A smak - poezja. Mąż pochwalił, że takich pyszności to nigdy nie jadł nawet w restauracji. A dla mnie, kucharki która musiała się wszystkiego sama uczyć, to największy komplement. Dziękuję serdecznie za przepis. Od dziś gotuję placki tylko tak jak w twoim przepisie. ;)

  • woodpecker_from_mars

    Oceniono 1 raz 1

    Nie zauważyłam w przepisie sera, warto posypać na gorący placek. Ideał.

  • woodpecker_from_mars

    0

    Czy ktoś próbował z mięsem drobiowym? Mam kurczaka, nie robiłabym zakupów. Nie zauważyłam w przepisie

  • Monika Sypniewska

    0

    nareszcie zrobiłam dobrego placka po węgiersku. dziękuję za przepis. jest super. 6-ka dla autora!! pozdrawiam

  • magwol2

    Oceniono 10 razy -6

    Zestawienie ziemniaczanego placka z polskim gulaszem (węgierski to zupa) zawsze mnie odrzucało.
    Uwielbiam kuchnię węgierską, ale tamtego kuriozum nie znają.
    Mnie się kojarzy głównie z PRLowskimi stołówkami.

  • Joanna Solecka

    Oceniono 6 razy 0

    bardzo często robię placuszki, są pyszne i bardzo syte, ale zamiast śmietany polewam je sosem czosnkowym - pyycha. ;-))

  • aki3

    Oceniono 20 razy -18

    krok3
    nadmiar wody to trzeba odlać chyba przed wymieszaniem składników, a nie po?
    Czy ktoś niedorozwinięty to pisał?

  • aga717

    Oceniono 6 razy 0

    aby nie bawić się w odwracanie placka proponuję zrobić dwa mniejsze placki - placek gulasz placek-

  • cracken001

    Oceniono 23 razy -19

    SIEROTO!!!! Takie placki to jadlem w polskich restauracjach prawie 30 lat temu,tylko nazywaly sie "po cygansku"!!!! Byly tanie i pyszne,tak,ze postanowilem wlaczyc je do jadlospisu rodzinnego---nieco podobny do twojego>I tak na marginesie...czosnku NIE dodaje sie podczas duszenia potrawy,gdyz obrobka termiczna pozbawia go WSZYSTKICH walorow!!! Dodaje sie PO zakonczeniu duszenia,tuz przed podaniem

  • k.p.mist

    Oceniono 42 razy 34

    Do wszystkich, którzy twierdzą, że ten gulasz jest strasznie czasochłonny- czas przygotowania potrawy o wiele się skróci, jeśli zamiast na początku poświęcać czas na krojenie warzyw i pieczarek, zaczniecie od usmażenia mięsa (po obróbce jak w przepisie). Nic się nie stanie, jeśli zeszkloną cebulę dodacie 5-10 min po zalaniu mięsa bulionem. W skrócie:
    1. wrzucacie mięso na patelnię, w czasie smażenia szybko kroicie cebulę
    2. mięso przekładacie do garnka, dodajecie ziele angielskie i czosnek, zalewacie bulionem, na patelnię trafia cebula, po czym bierzecie się za oczyszczanie i krojenie pozostałych składników.

    Co do placków- jeśli ktoś jest leniwy i jest w posiadaniu blendera (od biedy może być nawet sokowirówka), może zamiast ręcznie trzeć ziemniaki, użyć w/w sprzętów. Ja tak robię od lat i też wychodzą smaczne :)

    Dziękuję za przepis na gulasz- pachnie super!

  • Gość: piotr

    Oceniono 30 razy -16

    Mięso umyj, pokrój w kostkę, obtocz w mące i zrumień z dwóch strona
    Kostka ma sześć stron .

  • Gość: Ania

    Oceniono 20 razy 16

    Robię już drugi raz, gulasz przepyszny!

  • Gość: Monika

    Oceniono 16 razy 6

    Fakt ze gulasz pracochlonny ale naprawde smaczny. Polecam i pozdrawiam.

  • Gość: mario76

    Oceniono 23 razy 5

    jak nie macie czasu do restauracji idzcie zjecie przestarzale mieso i stare warzywa extra zaplacicie bubki!!! ja tam wole w domu robic ale troche po swojemu dodaje do miesa wino wytrawne bordeaux i gularz jest pyszny

  • Gość: Podpisz się

    Oceniono 7 razy 1

    super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Gość: Ludzie kochani ...

    Oceniono 163 razy 147

    Przepis faktycznie czasowo długi ale co do składników idealnie trafione , danie wyszło przepyszne ale nie koniecznie czas jaki jest tu opisany jest dobry , robiłam je dużo krócej :) , pozdrawiam
    a co do ludzi którzy tu tak błotem obrzucają innych , nie lepiej poprostu wyłączyć stronę i poszukać i poszukać takiego przepisu który by odpowiadał ?? kurcze czy juz nawet na stronach z przepisami trzeba kogoś zgnoić , zastanówcie sie jaki to ma sens ehhhh

  • Gość: jarek

    Oceniono 23 razy 19

    dziekuje za przepis bardzo smaczne i placki i gulasz.pozdrawiam autora.

  • Gość: Inka

    Oceniono 10 razy 4

    Zrobiłam danie w/g przepisu,jest wyśmienite.Nie miałam żadnych trudności.Polecam!

  • Gość: Krzysztof

    Oceniono 105 razy 91

    Ludzie, co to za komentarze??? Dla kogoś takiego jak ja, który pierwszy raz robi placki po węgiersku przepis jest idealny! Wszystko opisane po kolei a placek jak obrócę tak obrócę i jeśli się poparzę to znaczy że jestem niedołęgo a co do wyszukanej kuchni to jakbym chciał robić coś wyszukanego to bym nie wpisywał placka w google. Dziękuję za przepis i pozdrawiam autora! Wyszły pyszne!

  • Gość: plackarz

    Oceniono 26 razy -16

    Krok 4 - jeśli nadmiar wody został odlany, to ze wzgl. na obecność mąki, jajka i... ziemniaków masa będzie spójna i na pewno nie będzie się jej dało "wlewać" na patelnię; trzeba ją nakładać łyżką.

    Krok 5 - ekstra jeśli chce się poparzyć początkującego kucharza wrzącym tłuszczem (zawsze moze zostać parę kropelek), który może też później rozkosznie spływać po zewn. stronie patelni - a teraz wyobraź sobie smażenie na palniku gazowym.
    Placka obraca się sprawnie za pomocą szerokiej łopatki.

    Jeśli pani Junona sama wymyśliła ten przepis to strach znajdować się z nią w tym samym budynku kiedy gotuje... zajmij się pani może, pani Junono, czymś mniej wymagającym...

    tt,
    chodzi o gulasz - przystępnie o pochodzeniu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Gulasz

  • Gość: tt

    Oceniono 22 razy -18

    Żeby jeszcze chociaż Węgrzy słyszeli o tych plackach. Kiedyś jakiś tuman tak to nazwał i tak już zostało.

  • Gość: AAA

    Oceniono 41 razy -23

    Nudne bezplciowe polskie gotowanie. Bez polotu, bez nowosci, bez charakteru, bez akcentu regionalnego.
    Zagotowane na smierc, rozgotowane na papke, mase miesa i jarzyny. Zaprawione oczyiwiscie glutaminianem.

  • Gość: qwdeqwe

    Oceniono 31 razy -15

    cały ten przepis : góra urodziłą mysz

  • Gość: kuku

    Oceniono 29 razy -17

    tak naprawde to nie wiem czy to jest gulasz , placki kartoflane czy wogole jakis dziwny przepis, a czas jego przygotowania pisze blyskawiczny , no postaral sie ktos...........

  • Gość: Olej

    Oceniono 42 razy -12

    W rzeczy samej - błyskawiczny.. Jak PKP..

  • vandikia

    Oceniono 71 razy 7

    przygotowanie plus "duś około 35 minut (...) duś kolejną godzinę" .. faktycznie "błyskawiczny obiad" :>

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX