Rolady wołowe z ogórkiem

Junona Lamcha-Grynberg
05.11.2013 , aktualizacja: 30.10.2013 12:06
A A A Drukuj
Rolady wołowe z ogórkiem

Rolady wołowe z ogórkiem (Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta)

Najpopularniejsze są z kiszonym ogórkiem i boczkiem, ale do farszu możesz dodać też inne składniki, np. podsmażaną cebulkę. Klasyczny zestaw to rolady, kluski śląskie i surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
4 podłużne płaty mięsa wołowego (najlepiej z udźca)
2 ogórki kiszone
1 cebula
4 łyżeczki musztardy
2 grube plastry wędzonego boczku
sól
pieprz
olej do smażenia

bulion wołowy:
włoszczyzna
100 g mięsa wołowego
listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz

Krok 1

Ugotuj bulion wołowy (będziesz potrzebować około 1/2 l): do garnka włóż mięso, umyte warzywa, listek laurowy i ziele angielskie. Zalej wodą i gotuj około 1 godziny. Dopraw solą i pieprzem

Krok 2

Plastry mięsa na rolady dość cienko rozbij tłuczkiem.

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka, a ogórek i boczek pokrój w dość grube słupki.

Krok 4

Mięso posmaruj z jednej strony musztardą, układaj na nim ogórek, cebulę i boczek. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 5

Załóż dłuższe brzegi mięsa ponad nadzieniem, a potem zwiń w rolady i obwiąż bawełnianą nitką lub zepnij szpikulcami.

Krok 6

W brytfannie rozgrzej olej i onsmaż rolady z każdej strony. Przykryj brytfannę, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 1-1,5 godz., aż będą miękkie. Od czasu do czasu podlewaj bulionem.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska

Komentarze (4)
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Co tydzień z Gazetą Wyborczą

Desery

Tylko sprawdzone przepisy na pyszne desery

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl