Rolady wołowe z ogórkiem

Najpopularniejsze są z kiszonym ogórkiem i boczkiem, ale do farszu możesz dodać też inne składniki, np. podsmażaną cebulkę. Klasyczny zestaw to rolady, kluski śląskie i surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

 

4 podłużne płaty mięsa wołowego (najlepiej z udźca)

 

2 ogórki kiszone

 

1 cebula

 

4 łyżeczki musztardy

 

2 grube plastry wędzonego boczku

 

sól

 

pieprz

 

olej do smażenia

bulion wołowy:

 

włoszczyzna

 

100 g mięsa wołowego

 

listek laurowy

 

2 ziarna ziela angielskiego

 

sól

 

pieprz

Krok 1

Ugotuj bulion wołowy (będziesz potrzebować około 1/2 l): do garnka włóż mięso, umyte warzywa, listek laurowy i ziele angielskie. Zalej wodą i gotuj około 1 godziny. Dopraw solą i pieprzem

Krok 2

Plastry mięsa na rolady dość cienko rozbij tłuczkiem.

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka, a ogórek i boczek pokrój w dość grube słupki.

Krok 4

Mięso posmaruj z jednej strony musztardą, układaj na nim ogórek, cebulę i boczek. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 5

Załóż dłuższe brzegi mięsa ponad nadzieniem, a potem zwiń w rolady i obwiąż bawełnianą nitką lub zepnij szpikulcami.

Krok 6

W brytfannie rozgrzej olej i onsmaż rolady z każdej strony. Przykryj brytfannę, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 1-1,5 godz., aż będą miękkie. Od czasu do czasu podlewaj bulionem.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA