Dojrzewający piernik

Zagnieć ciasto już dziś, odstaw na 3 tygodnie i upiecz je kilka dni przed Wigilią. To jedno z niewielu świątecznych dań, które możesz przygotować z wyprzedzeniem.

Składniki:

 

1/2 kg miodu

 

2 szklanki cukru

 

250 g masła

 

1 kg mąki pszennej

 

3 jajka

 

3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

 

1/2 szklanki zimnego mleka

 

1/2 łyżeczki soli

 

20-30 g przyprawy do piernika

 

powidła śliwkowe

Krok 1

Miód, cukier i masło powoli podgrzewaj. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Do kamionkowego garnka lub ceramicznej miski wsyp mąkę, przyprawę do piernika i sól. Wymieszaj i stopniowo dodawaj jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku i ostudzoną masę miodowo-cukrową.

Krok 3

Starannie wyrabiając ciasto łyżką. Masa będzie rzadka, ale w czasie dojrzewania ściemnieje i zrobi się bardziej zwarta.

Krok 4

Ciasto, w tym samym naczyniu, przykryj ściereczką i odstaw na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce (np. na dolną półkę w lodówce), by dojrzało.

Krok 5

Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy ponownie wyrób ciasto, uformuj wałek i podziel go na 4 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 2-3 cm, włóż do natłuszczonej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz około 30 minut.

Krok 6

Placki ostudź na kratce, a następnie przełóż jedną warstwą powideł.

Rada: Z podanych proporcji możesz upiec 2 pierniki o wymiarach 25x17 cm. Piernik możesz udekorować polewą czekoladową i posypać orzechami albo posiekaną skórką pomarańczową lub po prostu oprószyć cukrem pudrem. Część ciasta możesz cienko rozwałkować, foremką wyciąć pierniczki choinkowe, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 min w 180 st. C.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, Joanna Szachowska-Tarkowska, zdjęcia Agata Jakubowska, Łukasz Zandecki

Więcej o:
Copyright © Agora SA