Gotujemy w restauracyjnej kuchni

Gościliśmy na warsztatach kulinarnych dla dzieci zorganizowanych przez hotel Hyatt Regency Warsaw organizowanych z okazji akcji ?For Kids, by Kids?, dzięki której mali goście współtworzyli restauracyjne menu dla dzieci

Podczas warsztatów każdy mały kucharz dostał fartuszek i czapkę kucharską, ale zanim wszyscy zabrali się do gotowania, dzieciaki usiadły przy stole i rysowały (lub opisywały), co najchętniej by przygotowały i zjadły. Wymieniały swoje ulubione potrawy: zupy, dania główne, kanapki, desery. A gdy padło hasło "pizza", okazało się, że wszyscy mają na nią ochotę. Szef kuchni Volker Muehrer zaproponował też rybę, a Julia natychmiast podchwyciła temat, dodając krewetki. Nie mogło się też obejść bez klasycznego makaronu z sosem pomidorowym i klopsikami. Tak powstało menu na dzisiejszy dzień.

Z głowami pełnymi pomysłów dzieci pomaszerowały z powrotem do kuchni restauracji Venti-tre. Każdy dostał zadanie do wykonania: starsze filetowały rybę i kroiły kurczaka, młodsze wałkowały ciasto na pizzę i układały na niej ulubione dodatki. Wszyscy mieli okazję nauczyć się też panierowania. W smażeniu i pieczeniu pizzy pomagali nam profesjonalni kucharze, a starsze dzieci z chęcią pomagały im w pracy.

Cóż to była za uczta, gdy wszystkie potrawy zaczęły pojawiać się na stole! Próbowaliśmy kilku rodzajów pizzy, przepysznych krewetek i kawałków ryby, które błyskawicznie znikały z talerzy. Po posiłku dzieciaki chciały jeszcze zrobić spaghetti z klopsikami! Wystarczyło 20 minut wspólnej pracy i danie było gotowe.

Wniosek? Dzieci naprawdę uwielbiają jeść to, co same przygotują, lub - tak jak w hotelu Hyatt - mogą same wybrać dodatki i pomóc w przygotowaniu dania. Wojtek ku memu zdziwieniu zjadł krewetki, których do tej pory nie chciał nawet spróbować. Ale teraz przygotował je sam, był dumny, że wszystkim smakują, i dlatego ciekawość zwyciężyła.

Pizza z ulubionymi dodatkami

dla 4 osób

ciasto:

 

500 g mąki pszennej

 

35 g oleju

 

1 szklanka (250 ml) wody

 

10 g soli

 

10 g drożdży świeżych

 

mąka do posypania stolnicy

sos pomidorowy:

 

300 g pomidorów

 

50 ml oliwy

 

10 g oregano

 

sól

 

pieprz

dodatki (dowolne):

 

400 g startego sera mozzarella

 

200 g salami w plasterkach

 

200 g filetów z okonia morskiego

 

200 g krewetek 16/20

Przygotuj ciasto: drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj mąkę i olej, wyrób ciasto na jednolitą masę, na koniec dodaj sól. Odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 4 porcje i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte placki rozwałkuj na oprószonym mąką blacie (lub stolnicy) na pizze o średnicy 35 cm.

Gdy ciasto rośnie, przygotuj sos: pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząstki. Przełóż je do rondelka, dolej oliwę i gotuj ok. 30 minut. Następnie sos zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i oregano.

Przygotuj pizzę: placki pojedynczo przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia oprószonym mąką. Na cieście rozprowadź równomiernie łyżkę sosu pomidorowego, posyp serem i rozłóż dodatki według własnego uznania. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury (ok. 250 st. C) i piecz 8-10 minut.

Rada: Najlepsze pizze pieczone są na kamieniu, w piecach opalanych drewnem, w których temperatura dochodzi do 300 st. C. Podczas pieczenia pizza jest obracana wokół osi za pomocą specjalnej łopaty. W domach musimy sobie radzić inaczej, wykorzystując papier do pieczenia. Można też kupić specjalny kamień do pieczenia pizzy.

Spaghetti z pomidorowym sosem z klopsikami z mięsa wołowego

dla 4 osób

400 g makaronu spaghetti

 

400 g mięsa wołowego z łopatki

 

600 g pomidorów

 

100 g marchwi

 

50 g selera

 

50 g cebuli

 

40 g masła

 

100 ml oliwy

 

50 g sera typu parmezan

 

10 g bazylii

 

sól

 

pieprz

Mięso zmiel w maszynce, dopraw solą i pieprzem. Mokrymi rękami uformuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego i smaż je partiami na patelni na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.

Pomidory sparz, obierz ze skórki i zmiksuj. Cebulę, selera i marchewkę obierz i drobno posiekaj. Na głębokiej patelni na maśle przesmaż cebulę, selera i marchewkę, dodaj zmiksowane pomidory i całość gotuj 15 minut.

Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do sosu dodaj makaron i kulki wołowe, dokładnie wymieszaj. Podawaj posypane parmezanem i bazylią.

Krewetki w panierce panko

dla 4 osób

400 g surowych (szarych) krewetek 16/20

 

1 cytryna

 

50 ml sosu sojowego

 

40 g świeżego korzenia imbiru

 

400 g panierki panko

 

2 jajka

 

3-4 łyżki stołowe mąki pszennej

 

sól

 

pieprz

Krewetki obierz z pancerzy, oczyść i natnij wzdłuż grzbietu (jak obrać krewetkę, sprawdź na www.palcelizac.gazeta.pl). Przygotuj marynatę z sosu sojowego, imbiru i soku z cytryny i zamarynuj krewetki przez 30 minut.

Przygotuj sos: pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząstki. Przełóż do rondelka, dolej oliwę i gotuj ok. 30 minut. Następnie sos zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i schłodź. Po ostudzeniu dodaj posiekane listki kolendry.

Każdą krewetkę osobno obtocz w mące, roztrzepanych jajkach doprawionych solą i pieprzem i na koniec w panierce panko. Tak przygotowane krewetki smaż na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Usmażone krewetki podawaj z cząstkami cytryn i sosem.

Rada: Panko to azjatycka panierka, rodzaj bułki tartej w formie płatków, która wchłania zdecydowanie mniej tłuszczu od tradycyjnej panierki. Można ją znaleźć w sklepach na półkach z żywnością orientalną.

Przepisy Volker Muehrer, szef kuchni hotelu Hyatt Regency Warsaw, tekst i stylizacja Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Tata Studio

Więcej o:
Copyright © Agora SA