Paella

Zrobienie tego hiszpańskiego przysmaku może wydawać się trudne. Lista składników jest istotnie imponująca. Nie zrażajcie się jednak i weźcie byka za rogi! Przeprowadzimy was przez kolejne etapy przygotowań, krok po kroku.
Składniki (dla 6 osób):
8 łyżek oleju
6 ząbków czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 szczypty szafranu
6 małych porcji kurczaka (mogą być skrzydełka)
300 g karkówki wieprzowej
500 g pomidorów
2 zielone papryki
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
450 g ryżu na risotto (np. arborio)
1,5 litra gorącego bulionu z kurczaka
2 kiełbaski chorizo
350 g kalmarów
16 świeżych małży
100 g gotowanego groszku zielonego
225 g krewetek w skorupkach (gotowanych)

Do potrawy użyj tylko tych małży, których muszle otworzyły się w czasie gotowania.

Krok 1

Podgrzewamy 4 łyżki oleju na dużej patelni i wrzucamy 4 rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy przez 3 minuty, przekładamy do miski. Natkę siekamy, jedną pełną łyżkę odkładamy, a resztę wsypujemy na patelnię i smażymy przez kilka sekund. Dodajemy do czosnku razem z szafranem, wszystko mieszamy i rozcieramy na miazgę w moździerzu.

Krok 2

Kurczaka i pokrojoną w kostkę wieprzowinę smażymy na 2 łyżkach oleju około 15 minut, aż mięso się przyrumieni. Dodajemy pozostały czosnek pokrojony w plasterki, posiekane pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skóry) i pokrojone w kwadraciki zielone papryki. Całość dusimy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy paprykę w proszku.

Krok 3

Mięso z warzywami przekładamy z patelni do innego naczynia, patelnię myjemy i podgrzewamy na niej pozostały olej. Wsypujemy ryż i smażymy przez 2 minuty, ciągle mieszając. Dodajemy przesmażony czosnek z natką (wraz z olejem) oraz połowę przygotowanego bulionu z kurczaka. Gotujemy na dużym ogniu przez 6-7 minut.

Krok 4

Gdy większość płynu zostanie wchłonięta przez ryż, dodajemy pozostałą część wywaru oraz przesmażone mięso z pomidorami i papryką. Dorzucamy kiełbaski chorizo pokrojone w plasterki i całość dusimy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Kalmary myjemy i kroimy w plastry, małże szorujemy, płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą.

Krok 5

Kalmary i małże dorzucamy do ryżu i gotujemy razem przez 10-15 minut, aż ryż stanie się delikatny, a kurczak nie będzie surowy. Usuwamy małże, które się nie otworzyły. Dodajemy groszek i krewetki. Trzymamy na ogniu, dopóki krewetki się nie rozgrzeją. Posypujemy wierzch paelli natką. Serwujemy ze świeżym chrupiącym pieczywem.

Czy wiecie, że zgodnie ze starą hiszpańską tradycją prawdziwą paellę mogą przyrządzać wyłącznie mężczyźni? Zatem panowie, odwagi! To może być wasze popisowe danie.

Przepis: Paweł Kałuski, zdjęcia: Jarosław Madejski

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (3)
Paella
Zaloguj się
  • Gość: makova_panenka

    0

    Dokładnie tak. Żadnego oleju, to po pierwsze. Dwa, ryż specjalnie do paelli najlepiej ten który rośnie pod Walencją, Trzy, oczywiście, że trzeba przykryć. Na klasyczną patelnie do paelli po prostu nie ma tak wielkich pokrywek. Poza tym do podgrzewania patelni używa się ogniska lub specyficznego palnika z dwoma okręgami podziurawionej rurki która robi gigantycznej powierzchni gazowe ale delikatne ognisko.
    Reszta nie ma co gadać to trzeba zjeść. Oprócz "jamon serrano" paella to najlepsze z kuchni iberyjskiej.

  • prorok_lebioda

    Oceniono 4 razy 0

    A koszt przygotowania tego dania pewnie taki, że bardziej się opłaca lecieć do Hiszpanii i zjeść w restauracji :)

  • podkocem

    Oceniono 6 razy 0

    8 łyżek oleju? Mojej hiszpańskiej teściowej wnętrzności by się poprzewracały na lewą stronę! Najwyżej 3 i to nie oleju tylko oliwy. Zaden szanujący się Hiszpan nie użyje oleju.
    Od 5 lat żyję wśród Hiszpanów i jeszcze nie widziałam by ktokolwiek używał ryżu do risotto. Raz kupiłam specjalnie to mnie mój andaluzyjski chłop wyśmiał.

    Nie ma jednego przepisu na paelle. Mozna robic z kurczakiem, krolikiem, miesem wieprzowym, ryba i owocami morza albo z samymi warzywami. Zawsze jednak trzeba zrobic sofrito (smazona cebula, czosnek pomidory, papryka) no i dodac glowny skladnik - ryż. Poza tym, na sam koniec paelle sie wygładza i po wyłączeniu ognia przykrywa szczelnie folią aluminiową. W sumie nie wiem dlaczego, ale wszyscy których znam tak robią. Paelli się nie miesza tylko "podważa" szpatułką. Ważna jest też patelnia - szeroka i niska.

    Niecodziennik Matki Polki z Dzieciem Hiszpana na Wyspach Brytyjskich
    abotak.com/

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX