Paella

Zrobienie tego hiszpańskiego przysmaku może wydawać się trudne. Lista składników jest istotnie imponująca. Nie zrażajcie się jednak i weźcie byka za rogi! Przeprowadzimy was przez kolejne etapy przygotowań, krok po kroku.

Składniki (dla 6 osób):

 

8 łyżek oleju

 

6 ząbków czosnku

 

1/2 pęczka natki pietruszki

 

2 szczypty szafranu

 

6 małych porcji kurczaka (mogą być skrzydełka)

 

300 g karkówki wieprzowej

 

500 g pomidorów

 

2 zielone papryki

 

2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

 

450 g ryżu na risotto (np. arborio)

 

1,5 litra gorącego bulionu z kurczaka

 

2 kiełbaski chorizo

 

350 g kalmarów

 

16 świeżych małży

 

100 g gotowanego groszku zielonego

 

225 g krewetek w skorupkach (gotowanych)

Do potrawy użyj tylko tych małży, których muszle otworzyły się w czasie gotowania.

Krok 1

Podgrzewamy 4 łyżki oleju na dużej patelni i wrzucamy 4 rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy przez 3 minuty, przekładamy do miski. Natkę siekamy, jedną pełną łyżkę odkładamy, a resztę wsypujemy na patelnię i smażymy przez kilka sekund. Dodajemy do czosnku razem z szafranem, wszystko mieszamy i rozcieramy na miazgę w moździerzu.

Krok 2

Kurczaka i pokrojoną w kostkę wieprzowinę smażymy na 2 łyżkach oleju około 15 minut, aż mięso się przyrumieni. Dodajemy pozostały czosnek pokrojony w plasterki, posiekane pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skóry) i pokrojone w kwadraciki zielone papryki. Całość dusimy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy paprykę w proszku.

Krok 3

Mięso z warzywami przekładamy z patelni do innego naczynia, patelnię myjemy i podgrzewamy na niej pozostały olej. Wsypujemy ryż i smażymy przez 2 minuty, ciągle mieszając. Dodajemy przesmażony czosnek z natką (wraz z olejem) oraz połowę przygotowanego bulionu z kurczaka. Gotujemy na dużym ogniu przez 6-7 minut.

Krok 4

Gdy większość płynu zostanie wchłonięta przez ryż, dodajemy pozostałą część wywaru oraz przesmażone mięso z pomidorami i papryką. Dorzucamy kiełbaski chorizo pokrojone w plasterki i całość dusimy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Kalmary myjemy i kroimy w plastry, małże szorujemy, płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą.

Krok 5

Kalmary i małże dorzucamy do ryżu i gotujemy razem przez 10-15 minut, aż ryż stanie się delikatny, a kurczak nie będzie surowy. Usuwamy małże, które się nie otworzyły. Dodajemy groszek i krewetki. Trzymamy na ogniu, dopóki krewetki się nie rozgrzeją. Posypujemy wierzch paelli natką. Serwujemy ze świeżym chrupiącym pieczywem.

Czy wiecie, że zgodnie ze starą hiszpańską tradycją prawdziwą paellę mogą przyrządzać wyłącznie mężczyźni? Zatem panowie, odwagi! To może być wasze popisowe danie.

Przepis: Paweł Kałuski, zdjęcia: Jarosław Madejski

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.