Kurczak nadziewany wątróbką

Farsz może dodać pieczonemu kurczakowi charakteru. Dzięki niemu smak, który bardzo dobrze znamy - drób jemy wszak często - zaskakuje nowym odcieniem. Kurczaka można faszerować różnymi rodzajami nadzienia: na słodko lub na ostro. Dziś proponujemy farsz z kaszy manny i wątróbki.

Składniki:

 

1 kurczak (ok. 1 kg)

 

1/2 łyżeczki soli

 

1 mały ząbek czosnku

 

1 łyżeczka masła

Farsz:

 

1 wątróbka cielęca lub 2-3 drobiowe (200-250 g)

 

1/2 szklanki kaszy manny

 

2 łyżeczki posiekanego koperku

 

1 jajko

 

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

 

szczypta suszonej mięty

 

sól

 

pieprz

 

125 ml białego wina

Krok 1

Kurczaka nacieramy solą z czosnkiem przecisniętym przez praskę lub solimy i obkładamy plasterkami czosnku. Wstawiamy na godzinę do lodówki.

Krok 2

Sparzoną wrzątkiem wątróbkę drobno siekamy. Dodajemy kaszę, koperek, żółtko, zioła prowansalskie oraz miętę. Solimy, pieprzymy, dokładnie mieszamy.

Krok 3

Białko jajka ubijamy na sztywną pianę, którą następnie łączymy z farszem delikatnymi ruchami łyżki.

Krok 4

Kurczaka smarujemy wewnątrz masłem i nadziewamy (kilka razy nim potrząsamy, żeby farsz dobrze wypełnił tuszkę). Zaszywamy otwór dratwą lub zwykłą nicią. Pieczemy 40-50 minut w 200°C, często polewając winem.

Rada: Farsz do kurczaka nie może być zbyt rzadki, bo wypłynie w czasie pieczenia. Jeśli zatem przygotowane nadzienie będzie za mało spoiste, dodajcie więcej kaszy manny lub tartej bułki. Nie zapomnijcie podlewać kurczaka sosem z pieczenia i winem. Inaczej może być suchy.

Przepis: Paweł Kałuski, zdjęcia: Paweł Kiszkiel, Jarosław Madejski

Więcej o:
Copyright © Agora SA