Pesto - to jest to!

Można je oczywiście kupić w słoiku, ale warto także, choć raz, zrobić samemu. Przyjemność i satysfakcja gwarantowane! Spaghetti z pesto domowej roboty smakuje o niebo lepiej. Tym razem przygotowujemy pesto bazyliowe, ale można także zrobić z suszonych pomidorów.

Składniki (na 1/3 litra):

 

8 świeżych gałązek bazylii (najlepiej z ogrodu, o ciemnych, mięsistych liściach)

 

1 łyżka uprażonych orzeszków piniowych

 

2 ząbki czosnku

 

200 ml oliwy

 

4 łyżki startego parmezanu

 

sól

 

pieprz

Krok 1

Gałązki bazylii płuczemy, osuszamy i obieramy z listków.

Krok 2

Piniole prażymy przez 3 minuty na suchej patelni, potrząsając nią, aby zrumieniły się równomiernie.

Krok 3

Nie używamy gałązek, ponieważ mają sztywne włókna.

Krok 4

Miksujemy listki bazylii, orzeszki, czosnek oraz połowę oliwy. Ważne, aby oliwa była naprawdę dobrej jakości.

Krok 5

Miksowanie nie może trwać zbyt długo, gdyż bazylia straci świeży kolor. Aby poprawić barwę, można podczas miksowania dodać kilka liści szpinaku lub natki pietruszki.

Krok 6

Pod koniec miksowania dodajemy resztę oliwy i parmezan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Rady: Pesto bazyliowe można również zrobić z czerwonej odmiany tego zioła.

Przepis: Paweł Kałuski, zdjęcia: Paweł Kiszkiel, Jarosław Madejski

Więcej o:
Copyright © Agora SA