Pyzy z mięsem

Iza Frycz
13.03.2017 , aktualizacja: 14.03.2017 08:57
A A A
Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem (FOT. BBS)

Kartacze, cepeliny - nazywają się różnie w zależności od regionu Polski. Te tradycyjne kluski mają swoich wielbicieli. Jeśli do nich należysz, spróbuj zrobić je własnoręcznie.
Składniki:
Na ciasto:

1 i 1/2 kg mączystych ziemniaków, np. irga, janka, koral, beryl, arkadia
1 jajko
kilka łyżek mąki ziemniaczanej (lub pszennej wymieszanej z ziemniaczaną)
sól

Na farsz:
300 g ugotowanego lub upieczonego mięsa (może być jednego gatunku lub mieszane, np. wołowe i drobiowe z rosołu)
2 średniej wielkości cebule
odrobina ziół (majeranek, tymianek, czubrica - do wyboru)
łyżka oleju
pieprz
sól

Do polania:
masło, gęsty sos grzybowy lub skwarki

Krok 1

Przygotowujemy farsz. Obraną cebulę kroimy w kostkę lub plastry i rumienimy na rozgrzanym na patelni oleju. Mięso kroimy na małe kawałki i mielemy wraz z przesmażoną cebulą w maszynce do mięsa. Przekładamy do miski, doprawiamy - farsz powinien mieć wyrazisty smak. Jeśli wyjdzie zbyt suchy, dodajemy odrobinę rosołu lub wody.

Krok 2

Część ziemniaków (1/3) myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy w mundurkach. Pozostałe obieramy i ścieramy na tarce. Wykładamy sitko lnianą ściereczką, ustawiamy w misce i wykładamy starte ziemniaki. Końce ściereczki skręcamy, odciskając sok. Niech spłynie do miski. Gdy się ustoi, powoli zlewamy go do zlewu, a biały osad (skrobię) z dna miski zostawiamy, przyda się do ciasta.

Krok 3

Zagniatamy ciasto. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i odparowujemy. Gdy przestygną, obieramy i przeciskamy przez praskę. Do całkiem zimnych dokładamy odciśnięte, starte ziemniaki ze ściereczki. Dodajemy skrobię z dna miseczki, jajko i odrobinę soli. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Ma mieć taką konsystencję, by dało się z niego uformować kulki. Jeśli jest za rzadkie, dodajemy ciut mąki.

Krok 4

Odrywamy kawałki ciasta i toczymy z nich wałki. Następnie kroimy je na nieduże kawałki. Rozpłaszczamy w natłuszczonej masłem dłoni na placuszki średnicy 5 cm. Na środku kładziemy farsz i oblepiamy go ciastem, formując pyzy. Wkładamy je partiami do wrzącej osolonej wody. Mieszamy drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna, i gotujemy 5-8 minut od wypłynięcia. Wybieramy łyżką cedzakową, osączamy, przekładamy na półmisek.

Zdjęcie Altom Valdinox Modern. Komplet Garnków Aluminiowych Green 8el Zdjęcie Komplet garnków Fissler Snack Set 831603 Zdjęcie Silesia Komplet Garnków Emaliowanych Szara Róża 10 El. 205002678
Altom Valdinox Modern. Komp... Komplet garnków Fissler Sna... Silesia Komplet Garnków Ema...
Sprawdź ceny » Porównaj ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Zobacz także
  • Musaka z warzyw Zapiekanki
  • Placek po węgiersku Placek po węgiersku
  • Kopytka Ziemniaczane potrawy

Zobacz więcej na temat:

Komentarze (3)
Zaloguj się
  • mamamariusza

    Oceniono 24 razy 14

    Co to jest? Ciasto jak na kartacze, farsz jak na pyzy? Kartacze zawsze z surowym mielonym mięsem a nie z gotowanym czy pieczonym. Ludzie!

  • Gość: greg

    Oceniono 13 razy 9

    kartacze to coś innego od pyz!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Dania jednogarnkowe

Pyszne, sycące, rozgrzewające. Idealne!