Frittata

Misterny omlet z dodatkami. Można go przygotować z warzywami, ryżem, kawałkami grillowanej piersi kurczaka. Tym razem wersja z ricottą i brokułami.

Składniki:

 

500 g brokułów

 

8 jajek

 

4 łyżki oliwy

 

200 g sera ricotta

 

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Krok 1

Brokuły dzielimy na małe różyczki. Wrzucamy je do wrzącej osolonej wody i gotujemy 3 minuty.

Krok 2

Jajka myjemy, osuszamy i wbijamy do miski. Roztrzepujemy.

Krok 3

Na patelni z żaroodporną rączką rozgrzewamy oliwę. Wlewamy połowę jajek, a na nie nakładamy łyżką ricottę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Lekko mieszamy, aby omlet ściął się równomiernie.

Krok 4

Zblanszowane brokuły odcedzamy i układamy na wierzchu masy jajecznej. Zalewamy resztą jajek i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Fritattę podajemy przestudzoną.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA