Lazania

archiwum
26.04.2013 , aktualizacja: 24.04.2013 13:02
A A A Drukuj
Lazania

Lazania (FOT. BBS)

Jej przygotowanie zabiera sporo czasu i wymaga nieco wprawy. Warto jednak wziąć tego byka za rogi! Bo domowa lazania smakuje wyśmienicie.
Składniki:
12 płatów lazanii
150 g mozzarelli
100 g świeżo startego parmezanu
50 g masła

Sos boloński:
marchewka
2 łodygi selera naciowego
2 cebule
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
500 g mielonej wołowiny
szklanka bulionu
1/2 szklanki czerwonego wina
750 g pomidorów (2 puszki pomidorów)
100 g szynki pokrojonej w kostkę
łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Sos beszamelowy:
po 100 g sklarowanego masła i mąki
litr mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól pieprz

Krok 1

Czyścimy i kroimy warzywa. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy selera, marchewkę i mięso. Smażymy, mieszając. Wlewamy bulion i wino, dusimy, aż sos nieco odparuje. Dodajemy pomidory i dusimy 40 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy szynkę, natkę i przyprawy.

Krok 2

Przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, po chwili wlewamy zimne mleko - cały czas mieszamy. Przyprawiamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 3

Płaty ciasta makaronowego krótko obgotowujemy w dużej ilości wody z dodatkiem oleju. Wyjmujemy ostrożnie po jednym płacie i rozkładamy na wilgotnej ściereczce jeden obok drugiego.

Krok 4

Żaroodporną formę (25x30x5) smarujemy masłem. Na dnie rozkładamy cienką warstwą sosu bolońskiego, przykrywamy pojedynczą warstwą ciasta, układając płaty jeden obok drugiego. Polewamy beszamelem, posypujemy mozzarellą i parmezanem. W ten sposób układamy kolejne warstwy, kończąc warstwą beszamelu posypanego serami i wiórkami masła. Lazanię pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku około 30 minut.

ZOBACZ TAKŻE

Zobacz więcej na temat:

Komentarze (4)
Zaloguj się
  • obywatelpiszczyk

    Oceniono 23 razy 19

    makaronu wcale nie trzeba wstępnie obgotowywać - należy tylko zadbać aby w formie, na listkach lazanii było dość sporo sosu - podczas pieczenia makaron "gotuje się" w gorącym sosie i wchłania wilgoć.
    Mi lazania zawsze wychodzi lepiej w większych formach - takich, że 4 osobowa rodzina zajada się daniem przez 2 dni.
    Co do beszamelu to "oszukuję" i robię bez masła - na samym mleku, mące i gałce muszkatołowej.
    I wreszcie - lazania jest daniem typu pizzy czy sushi - nie jest "błędem w sztuce" dodanie do niej czegokolwiek, byleby nam smakowało. Składniki obowiązkowe to w zasadzie tylko sos pomidorowy i listki lazanii. Reszta to mogą być dowolne warzywa (ja dodaję świeży szpinak), w zasadzie dowolne mięso (lub bez) itp, itd. Sery - jakie kto chce, niektórym smakują ostre sery parmezanowate, inni wolą miękkie i mniej dojrzałe, jeszcze inni wcale nie dodają.
    Wolna amerykanka.
    ... a w zasadzie to wolna włoszka.

  • Oceniono 5 razy 3

    Chyba coś nie tak z tymi sosami w punkcie 4. Co zrobic z całym sosem boloński? Andrzej W.

  • mgrzemow

    Oceniono 23 razy -5

    Gazeta równa poziomem do SE.

    Założę się, że po zrobieni Lasagne wg tego przepisu wyjdzie nam zabielana zupa pomidorowa z rozgotowanymi płatami makaronu.

    Cała sztuka jest w:
    1. Zrobieniu dobrego sosu beszamelowego - to trzeba poćwiczyć. Polecam użyć mnóstwo gałki. Nie wychodzi za pierwszym razem niestety.
    2. Osiągnięciu równowagi w smaku między beszamelem a sosem pomidorowym. Zazwyczaj jest za dużo pomidorów.
    3. W zależności od ilości i konsystencji sosu podgotowanie lub nie makaronu. Ja tego nie robię. W razie gdy po upieczeniu makaron jest jeszcze twardy, skrapiam wodą i daję na kolejne 15 minut do pieca.
    4. Niestety nic nie zastąpi parmezanu. Drogi jest jak fiks, ale nie ma zmiłuj - zachciało się włoskiej kuchni to trzeba wyskakiwać z kasy na porządne składniki.

  • alemeksykeu

    Oceniono 17 razy -13

    A my jednak wolimy kuchnię meksykańką :) świetne przepisy na podobne dania ale na sposób meksykański można znaleźć na stronie www.alemeksyk.eu

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Co tydzień z Gazetą Wyborczą

Desery

Tylko sprawdzone przepisy na pyszne desery

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl