Lazania

Jej przygotowanie zabiera sporo czasu i wymaga nieco wprawy. Warto jednak wziąć tego byka za rogi! Bo domowa lazania smakuje wyśmienicie.

Składniki:

 

12 płatów lazanii

 

150 g mozzarelli

 

100 g świeżo startego parmezanu

 

50 g masła

Sos boloński:

 

marchewka

 

2 łodygi selera naciowego

 

2 cebule

 

ząbek czosnku

 

2 łyżki oliwy

 

500 g mielonej wołowiny

 

szklanka bulionu

 

1/2 szklanki czerwonego wina

 

750 g pomidorów (2 puszki pomidorów)

 

100 g szynki pokrojonej w kostkę

 

łyżka posiekanej natki pietruszki

 

szczypta gałki muszkatołowej

 

sól

 

pieprz

Sos beszamelowy:

 

po 100 g sklarowanego masła i mąki

 

litr mleka

 

szczypta gałki muszkatołowej

 

sól pieprz

Krok 1

Czyścimy i kroimy warzywa. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy selera, marchewkę i mięso. Smażymy, mieszając. Wlewamy bulion i wino, dusimy, aż sos nieco odparuje. Dodajemy pomidory i dusimy 40 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy szynkę, natkę i przyprawy.

Krok 2

Przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, po chwili wlewamy zimne mleko - cały czas mieszamy. Przyprawiamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 3

Płaty ciasta makaronowego krótko obgotowujemy w dużej ilości wody z dodatkiem oleju. Wyjmujemy ostrożnie po jednym płacie i rozkładamy na wilgotnej ściereczce jeden obok drugiego.

Krok 4

Żaroodporną formę (25x30x5) smarujemy masłem. Na dnie rozkładamy cienką warstwą sosu bolońskiego, przykrywamy pojedynczą warstwą ciasta, układając płaty jeden obok drugiego. Polewamy beszamelem, posypujemy mozzarellą i parmezanem. W ten sposób układamy kolejne warstwy, kończąc warstwą beszamelu posypanego serami i wiórkami masła. Lazanię pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku około 30 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA