Bułeczki drożdżowe

Iza Frycz
24.11.2016 , aktualizacja: 28.11.2016 09:06
A A A
Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe (FOT. BBS)

Ciasto drożdżowe jest wymagające - nie róbcie zatem nic na skróty. Dobrze zagniecione i wyrośnięte w cieple ciasto jest gwarancją udanych wypieków.
Składniki:
Na ciasto:

600 g mąki pszennej
30 g drożdży
ok. szklanki mleka
3 żółtka
2 jajka (w tym jedno do posmarowania drożdżówek)
100 g masła
1 łyżka oleju
50-70 g cukru
szczypta soli

Na nadzienie:
ok. 400 g białego sera
jajko
1-2 żółtka
50 g masła
cukier (według uznania)
cukier waniliowy
ewentualnie (do wyboru): rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa

Krok 1

Rozcieramy drożdże z niewielką (najwyżej 2 łyżeczki) ilością cukru. Wsypujemy łyżkę mąki i rozprowadzamy wszystko taką ilością lekko podgrzanego mleka, by rozczyn uzyskał konsystencję gęstej śmietany. Oprószamy go mąką, dzięki czemu na powierzchni nie utworzy się skorupa. Przykrywamy kubek ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, niech rozczyn powoli dojrzewa.

Krok 2

Przesiewamy mąkę do miski. W kubku ucieramy 3 żółtka i całe jajko z cukrem i szczyptą soli. W rondelku topimy masło. Jeśli rozczyn podwoił objętość, łączymy go z mąką. Następnie dodajemy masę jajeczną, resztę letniego mleka i mieszamy.

Krok 3

Zagniatamy ciasto, wyrabiamy je tak długo, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza. Dodajemy stopione masło wymieszane z łyżką oleju i nadal wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i przestanie się kleić do rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Krok 4

Oddzielamy żółtko od białka. Żółtka ucieramy z cukrem. To samo robimy z serem i masłem, dosypując cukier i cukier waniliowy. Dodajemy kogel-mogel do masy serowej, łączymy z ubita pianą. Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich placki grubości 2 cm.

Układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy wyrosną, na środku każdego placka robimy wgłębienie i napełniamy je nadzieniem. Placki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 20 minut.

Układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy wyrosną, na środku każdego placka robimy wgłębienie i napełniamy je nadzieniem. Placki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 20 minut.

Układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy wyrosną, na środku każdego placka robimy wgłębienie i napełniamy je nadzieniem. Placki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 20 minut.

Zdjęcie Bosch MUM 52131 Zdjęcie Bosch MUM58920 Zdjęcie ETA 002890070 FRESH
Bosch MUM 52131 Bosch MUM58920 ETA 002890070 FRESH
Sprawdź ceny » Porównaj ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Zobacz także

Zobacz więcej na temat:

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Dania jednogarnkowe

Pyszne, sycące, rozgrzewające. Idealne!

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl