Curry z kurczakiem

To nie tylko nazwa przyprawy typowej dla kuchni indyjskiej. To również nazwa potrawy - gulaszu z dodatkiem tej właśnie przyprawy.

Składniki:

 

kurczak (ok. 1,5 kg)

 

łyżka soku z cytryny

 

150 g masła lub olej do smażenia

 

5-6 cebul

 

kawałek (około 3 cm) kłącza imbiru

 

2 ząbki czosnku

 

2 łyżeczki curry

 

kostka bulionu drobiowego

 

3/4 szklanki przecieru pomidorowego

 

1-2 liście laurowe

 

pół szklanki śmietany

 

sól

 

ew. pół łyżeczki chilli

Krok 1

Z umytego kurczaka zdejmujemy skórę. Tuszkę czyścimy z tłuszczu. Przekrawamy ją na pół. Odcinamy skrzydełka, przecinamy na dwie części. Wycinamy kości. Mięso kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy do miski.

Krok 2

Obsmażamy na oleju (najlepiej rzepakowym) posiekaną cebulę, drobno pokrojony imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zezłoci, wsypujemy curry, mieszamy i smażymy 2 minuty. Wrzucamy kawałki kurczaka i, co chwila mieszając, obsmażamy ze wszystkich stron.

Krok 3

Rozpuszczamy w odrobienie gorącej wody kostkę bulionową. Przekładamy obsmażone składniki curry do rondla, podlewamy bulionem, dodajemy przecier pomidorowy, liść laurowy, przykrywamy i dusimy 50 minut na jak najmniejszym ogniu. Potem wlewamy do curry śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy solą i chilli. Gdy potrawa wystygnie, wstawiamy do lodówki. Niech smaki się przegryzą. Curry najlepiej smakuje następnego dnia.

Więcej o:
Copyright © Agora SA