Curry z kurczakiem

To nie tylko nazwa przyprawy typowej dla kuchni indyjskiej. To również nazwa potrawy - gulaszu z dodatkiem tej właśnie przyprawy.
Składniki:
kurczak (ok. 1,5 kg)
łyżka soku z cytryny
150 g masła lub olej do smażenia
5-6 cebul
kawałek (około 3 cm) kłącza imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki curry
kostka bulionu drobiowego
3/4 szklanki przecieru pomidorowego
1-2 liście laurowe
pół szklanki śmietany
sól
ew. pół łyżeczki chilli

Krok 1

Z umytego kurczaka zdejmujemy skórę. Tuszkę czyścimy z tłuszczu. Przekrawamy ją na pół. Odcinamy skrzydełka, przecinamy na dwie części. Wycinamy kości. Mięso kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy do miski.

Krok 2

Obsmażamy na oleju (najlepiej rzepakowym) posiekaną cebulę, drobno pokrojony imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zezłoci, wsypujemy curry, mieszamy i smażymy 2 minuty. Wrzucamy kawałki kurczaka i, co chwila mieszając, obsmażamy ze wszystkich stron.

Krok 3

Rozpuszczamy w odrobienie gorącej wody kostkę bulionową. Przekładamy obsmażone składniki curry do rondla, podlewamy bulionem, dodajemy przecier pomidorowy, liść laurowy, przykrywamy i dusimy 50 minut na jak najmniejszym ogniu. Potem wlewamy do curry śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy solą i chilli. Gdy potrawa wystygnie, wstawiamy do lodówki. Niech smaki się przegryzą. Curry najlepiej smakuje następnego dnia.



Więcej o:
Komentarze (3)
Curry z kurczakiem
Zaloguj się
  • aniani7

    Oceniono 10 razy 8

    Nie rozumiem, dlaczego zawsze to czytelnicy musza "nieść kaganek oświaty". Może Gazeta powinna wypłacać nam też jakieś wynagrodzenie (o przepraszam, zapomniałam, że stażyści dla "prestiżu" pracują, a nie dla pieniędzy). Żaden Hindus lub Hinduska nie używa praktycznie przyprawy curry, tylko robi tzw. masale czyli mieszanki różnych przypraw, tj. kumin, kolendra, kurkuma, chili + czosnek i imbir. Najsłynniejszą masalą jest garam masala (już dostępna w Polsce).
    Poza tym skąd w curry wziął się liść laurowy????????????????

  • leoleo

    Oceniono 2 razy 2

    już dawno uprawiam kuchnię fusion z bazą potraw/przypraw curry; masale różnego pochodzenia to teren indii i lanki, tajowie jednak dodaja pasty; kuchnia nyonya to taka azjatycka fusion, od 500 lat panoszy się na poludniu płw malajskiego; najlatwiej mi wychodzi zupa tom yum w 5-7 wersjach/smakach a smakuje mi wszystko, czasem delikatne, czasem zdzierające język

  • aniani7

    Oceniono 1 raz 1

    Nie rozumiem, dlaczego zawsze to czytelnicy musza "nieść kaganek oświaty". Może Gazeta powinna wypłacać nam też jakieś wynagrodzenie (o przepraszam, zapomniałam, że stażyści dla "prestiżu" pracują, a nie dla pieniędzy). Żaden Hindus lub Hinduska nie używa praktycznie przyprawy curry, tylko robi tzw. masale czyli mieszanki różnych przypraw, tj. kumin, kolendra, kurkuma, chili + czosnek i imbir. Najsłynniejszą masalą jest garam masala (już dostępna w Polsce).

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX