Listki, ³ody¿ki i malutkie m³ode buraczki - jemy wszystko! Najlepiej w zupie. Z botwinki mo¿emy przygotowaæ ciep³y barszczyk, ale chyba najlepiej smakuje zrobiony z niej ch³odnik.
REKLAMA
Fot. Bogdan Bia³y
Otwórz galerię (4)
REKLAMA
Sk³adniki: 2 pêczki botwinki cebula ³y¿ka mas³a 3-4 ogórki (200 g) po 1 pêczku szczypiorku, koperku i rzodkiewki z±bek czosnku po 1/2 l zsiad³ego mleka i jogurtu naturalnego sól pieprz 8 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo 6 ³y¿ek obgotowanych szyjek rakowych
Krok 1
Botwinkê myjemy. Buraczki obieramy i ¶cieramy na tarce o grubych oczkach. £odygi botwinki siekamy, a li¶cie kroimy w poprzek na milimetrowe paseczki. Cebulê drobno siekamy. W g³êbokim rondlu rozgrzewamy mas³o i szklimy na nim cebulê. Dodajemy tarte buraczki i podsma¿amy pó³ minuty. Wrzucamy posiekane ³odygi botwinki i dusimy kolejne pó³ minuty. Dodajemy li¶cie i dusimy jeszcze chwilê. Taka kolejno¶æ dodawania sk³adników jest wa¿na - zaczynamy od najtwardszych czê¶ci botwiny, a koñczymy na najdelikatniejszych. Botwiny nie mo¿na d³ugo dusiæ, gdy¿ straci swój naturalny kolor. Dodajemy tyle wody, aby zakrywa³a botwinkê, zagotowujemy i odstawiamy do ostygniêcia (najlepiej w k±pieli z lodowatej wody).
Krok 2
Ogórki obieramy, przekrawamy wzd³u¿ na pó³. Je¶li nasiona s± du¿e, usuwamy je ³y¿eczk±. ¦cieramy ogórki na tarce o grubych oczkach. Szczypior i koperek kroimy niezbyt drobno, rzodkiewki w pó³plasterki, czosnek siekamy. Przygotowane warzywa, zio³a i czosnek mieszamy z uduszon± botwink±.
Krok 3
Dodajemy zsiad³e mleko oraz jogurt. Doprawiamy sol± i pieprzem, odstawiamy do sch³odzenia. Podajemy z po³ówkami jajek przepiórczych i szyjkami rakowymi. Zamiast szyjek mo¿emy dodaæ posiekane pieczone miêso (np. cielêcinê) lub wêdzon± rybê, a jajka przepiórcze zast±piæ kurzymi.
jak skomplikowaæ sobie ¿ycie radzi redakcja Palce Lizaæ.
ja robiê ch³odnik tak: buraki od botwinki gotujê (m³ode, wiêc idzie to szybko), krojê w kostkê, buch do miski. Li¶cie myjê, obgotowujê, krojê, buch do miski. Ogórek - jaki akurat mam pod rêk±, nie wyd³ubujê pestek, bo po co - i tez do miski. Rozdusiæ czosnek, zalaæ to wszystko jogurtem czy mlekiem zsiad³ym, doprawiæ, sypn±æ koperku, sch³odziæ. Na koniec dodaæ pokrojone jajka na twardo. Czesc pracy.
czarymarygary
Oceniono 2 razy
0
Mój ch³odnik z botwinki cieszy siê du¿± popularno¶ci±: czarymarygary.blogspot.com/2013/05/chodnik-z-botwinki.html
irenka82
Oceniono 16 razy 16
jak skomplikowaæ sobie ¿ycie radzi redakcja Palce Lizaæ.
ja robiê ch³odnik tak: buraki od botwinki gotujê (m³ode, wiêc idzie to szybko), krojê w kostkê, buch do miski. Li¶cie myjê, obgotowujê, krojê, buch do miski. Ogórek - jaki akurat mam pod rêk±, nie wyd³ubujê pestek, bo po co - i tez do miski. Rozdusiæ czosnek, zalaæ to wszystko jogurtem czy mlekiem zsiad³ym, doprawiæ, sypn±æ koperku, sch³odziæ. Na koniec dodaæ pokrojone jajka na twardo. Czesc pracy.