Ch這dnik

Listki, 這dy磬i i malutkie m這de buraczki - jemy wszystko! Najlepiej w zupie. Z botwinki mo瞠my przygotowa ciep造 barszczyk, ale chyba najlepiej smakuje zrobiony z niej ch這dnik.
Sk豉dniki:
2 p璚zki botwinki
cebula
造磬a mas豉
3-4 og鏎ki (200 g)
po 1 p璚zku szczypiorku, koperku i rzodkiewki
z帳ek czosnku
po 1/2 l zsiad貫go mleka i jogurtu naturalnego
s鏊
pieprz
8 jajek przepi鏎czych ugotowanych na twardo
6 造瞠k obgotowanych szyjek rakowych

Krok 1

Botwink myjemy. Buraczki obieramy i 軼ieramy na tarce o grubych oczkach. υdygi botwinki siekamy, a li軼ie kroimy w poprzek na milimetrowe paseczki. Cebul drobno siekamy. W g喚bokim rondlu rozgrzewamy mas這 i szklimy na nim cebul. Dodajemy tarte buraczki i podsma瘸my p馧 minuty. Wrzucamy posiekane 這dygi botwinki i dusimy kolejne p馧 minuty. Dodajemy li軼ie i dusimy jeszcze chwil. Taka kolejno嗆 dodawania sk豉dnik闚 jest wa積a - zaczynamy od najtwardszych cz窷ci botwiny, a ko鎍zymy na najdelikatniejszych. Botwiny nie mo積a d逝go dusi, gdy straci sw鎩 naturalny kolor. Dodajemy tyle wody, aby zakrywa豉 botwink, zagotowujemy i odstawiamy do ostygni璚ia (najlepiej w k徙ieli z lodowatej wody).

Krok 2

Og鏎ki obieramy, przekrawamy wzd逝 na p馧. Je郵i nasiona s du瞠, usuwamy je 造瞠czk. 圭ieramy og鏎ki na tarce o grubych oczkach. Szczypior i koperek kroimy niezbyt drobno, rzodkiewki w p馧plasterki, czosnek siekamy. Przygotowane warzywa, zio豉 i czosnek mieszamy z uduszon botwink.

Krok 3

Dodajemy zsiad貫 mleko oraz jogurt. Doprawiamy sol i pieprzem, odstawiamy do sch這dzenia. Podajemy z po堯wkami jajek przepi鏎czych i szyjkami rakowymi. Zamiast szyjek mo瞠my doda posiekane pieczone mi瘰o (np. ciel璚in) lub w璠zon ryb, a jajka przepi鏎cze zast徙i kurzymi.

Wi璚ej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (2)
Ch這dnik
Zaloguj si
  • irenka82

    Oceniono 16 razy 16

    jak skomplikowa sobie 篡cie radzi redakcja Palce Liza.
    ja robi ch這dnik tak: buraki od botwinki gotuj (m這de, wi璚 idzie to szybko), kroj w kostk, buch do miski. Li軼ie myj, obgotowuj, kroj, buch do miski. Og鏎ek - jaki akurat mam pod r瘯, nie wyd逝buj pestek, bo po co - i tez do miski. Rozdusi czosnek, zala to wszystko jogurtem czy mlekiem zsiad造m, doprawi, sypn望 koperku, sch這dzi. Na koniec doda pokrojone jajka na twardo. Czesc pracy.

  • czarymarygary

    Oceniono 2 razy 0

    M鎩 ch這dnik z botwinki cieszy si du膨 popularno軼i:
    czarymarygary.blogspot.com/2013/05/chodnik-z-botwinki.html

Aby oceni zaloguj si lub zarejestrujX