Ch這dnik

Listki, 這dy磬i i malutkie m這de buraczki - jemy wszystko! Najlepiej w zupie. Z botwinki mo瞠my przygotowa ciep造 barszczyk, ale chyba najlepiej smakuje zrobiony z niej ch這dnik.
Sk豉dniki:
2 p璚zki botwinki
cebula
造磬a mas豉
3-4 og鏎ki (200 g)
po 1 p璚zku szczypiorku, koperku i rzodkiewki
z帳ek czosnku
po 1/2 l zsiad貫go mleka i jogurtu naturalnego
s鏊
pieprz
8 jajek przepi鏎czych ugotowanych na twardo
6 造瞠k obgotowanych szyjek rakowych

Krok 1

Botwink myjemy. Buraczki obieramy i 軼ieramy na tarce o grubych oczkach. υdygi botwinki siekamy, a li軼ie kroimy w poprzek na milimetrowe paseczki. Cebul drobno siekamy. W g喚bokim rondlu rozgrzewamy mas這 i szklimy na nim cebul. Dodajemy tarte buraczki i podsma瘸my p馧 minuty. Wrzucamy posiekane 這dygi botwinki i dusimy kolejne p馧 minuty. Dodajemy li軼ie i dusimy jeszcze chwil. Taka kolejno嗆 dodawania sk豉dnik闚 jest wa積a - zaczynamy od najtwardszych cz窷ci botwiny, a ko鎍zymy na najdelikatniejszych. Botwiny nie mo積a d逝go dusi, gdy straci sw鎩 naturalny kolor. Dodajemy tyle wody, aby zakrywa豉 botwink, zagotowujemy i odstawiamy do ostygni璚ia (najlepiej w k徙ieli z lodowatej wody).

Krok 2

Og鏎ki obieramy, przekrawamy wzd逝 na p馧. Je郵i nasiona s du瞠, usuwamy je 造瞠czk. 圭ieramy og鏎ki na tarce o grubych oczkach. Szczypior i koperek kroimy niezbyt drobno, rzodkiewki w p馧plasterki, czosnek siekamy. Przygotowane warzywa, zio豉 i czosnek mieszamy z uduszon botwink.

Krok 3

Dodajemy zsiad貫 mleko oraz jogurt. Doprawiamy sol i pieprzem, odstawiamy do sch這dzenia. Podajemy z po堯wkami jajek przepi鏎czych i szyjkami rakowymi. Zamiast szyjek mo瞠my doda posiekane pieczone mi瘰o (np. ciel璚in) lub w璠zon ryb, a jajka przepi鏎cze zast徙i kurzymi.

Wi璚ej o:
Komentarze (2)
Ch這dnik
Zaloguj si
  • czarymarygary

    Oceniono 2 razy 0

    M鎩 ch這dnik z botwinki cieszy si du膨 popularno軼i:
    czarymarygary.blogspot.com/2013/05/chodnik-z-botwinki.html

  • irenka82

    Oceniono 16 razy 16

    jak skomplikowa sobie 篡cie radzi redakcja Palce Liza.
    ja robi ch這dnik tak: buraki od botwinki gotuj (m這de, wi璚 idzie to szybko), kroj w kostk, buch do miski. Li軼ie myj, obgotowuj, kroj, buch do miski. Og鏎ek - jaki akurat mam pod r瘯, nie wyd逝buj pestek, bo po co - i tez do miski. Rozdusi czosnek, zala to wszystko jogurtem czy mlekiem zsiad造m, doprawi, sypn望 koperku, sch這dzi. Na koniec doda pokrojone jajka na twardo. Czesc pracy.

Aby oceni zaloguj si lub zarejestrujX