Pleśniak

Ten nieco staromodny wypiek nadal ma swoich fanów. Cudowne połączenie słodyczy ciasta i cierpkiej konfitury, aksamitnej warstwy jablek i chrupiącej kruszonki.

Składniki:

 

500 g mąki pszennej

 

łyżka proszku do pieczenia

 

5 jajek

 

250 g masła

 

2 łyżeczki cukru waniliowego

 

1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

 

2 łyżki kakao

 

1 i 1/2 kg jabłek

 

łyżeczka cynamonu

 

50 g rodzynek

 

szklanka cukru pudru

 

4-5 łyżek gęstej konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki

 

100 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

 

ewentualnie 2 łyżki proszku budyniu waniliowego

Krok 1

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Oddzielamy żółtka od białek. Białka wstawiamy do lodówki. Masło kroimy na kawałki i siekamy je nożem wraz z mąką, tak aby powstały grudki. Następnie robimy dołek, dodajemy żółtka i 2 łyżeczki cukru waniliowego. Mieszamy składniki nożem, a potem szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 części - jedną odkładamy. Do drugiej wgniatamy śmietanę, a do trzeciej - kakao. Osobno zawijamy w folię ciemne ciasto i jasne, oba wkładamy do zamrażalnika. Ostatnia porcja niech zostanie na stolnicy.

Krok 2

Smarujemy prostokątną formę masłem i oprószamy mąką. Wylepiamy ciastem i wstawiamy do lodówki. Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy sok. Mieszamy z cynamonem, rodzynkami i doprawiamy 2-3 łyżkami cukru pudru. Wyjmujemy z lodówki formę z ciastem. Rozsmarowujemy na powierzchni ciasta gęstą konfiturę z czarnej porzeczki lub wiśni. Posypujemy startymi orzechami i przykrywamy jabłkami.

Krok 3

Wyjmujemy białka z lodówki, ubijamy na pianę. Pod koniec ubijania dosypujemy resztę cukru pudru i ewentualnie proszek budyniowy (to dobrze wpływa na konsystencję warstwy bezowej). Następnie wyjmujemy z zamrażalnika dwie porcje ciasta. Ciasto kakaowe ścieramy na tarce na warstwę jabłek. Następnie rozkładamy pianę. Pozostałe ciasto ścieramy i rozsypujemy na pianie. Pieczemy w 190°C około godziny.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA