Zrazy zawijane

Każdy kiedyś jadł, ale mało kto robił. Najwyższa pora spróbować! To, wbrew pozorom, nie jest bardzo skomplikowane danie.

Składniki:

 

1 kg wołowiny bez kości (zrazówka, pierwsza krzyżowa lub środkowa część polędwicy)

 

5 łyżek oleju

 

1-2 łyżki mąki

 

pieprz

 

sól

Na farsz:

 

4 łyżki ostrej musztardy

 

2 cebule pokrojone w pióra

 

3 ogórki kiszone pokrojone w słupki

 

150 g boczku wędzonego

Na sos:

 

kawałek selera

 

marchewka

 

mała pietruszka

 

3 ząbki czosnku

 

ok. 2 szklanki bulionu

 

po 3-4 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego

 

3/4 szklanki śmietany 22%

 

ew. ok. 125 ml białego półwytrawnego wina

 

pieprz

 

sól

Krok 1

Umyte mięso kroimy w poprzek włókien na plastry centymetrowej grubości. Rozklepujemy je z obu stron drewnianym tłuczkiem.

Krok 2

Każdy płat smarujemy musztardą i układamy na nim cebulę, ogórek i plasterek boczku. Zwijamy, owijając nicią lub spinając wykałaczkami.

Krok 3

Oprószamy zrazy mąką, obsmażamy na rumiano najpierw z jednej, a potem z drugiej strony.

Krok 4

Obsmażone mięso układamy w rondlu na warstwie pokrojonych warzyw i posiekanego czosnku. Wrzucamy przyprawy. Zalewamy ciepłym bulionem, dusimy 30 minut. Miękkie zrazy wyjmujemy łyżką cedzakową do miski. Usuwamy przyprawy, a sos miksujemy. Wkładamy zrazy z powrotem i razem zagotowujemy. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.