Karczochy z cytryną

W karczochu najsmaczniejszy jest sam środek, ukryty pod warstwą twardych liści. Oto jak się do niego dostać.
Krok 1

Czyścimy karczochy. Obcinamy łodygę przy samej nasadzie. Jeśli uda nam się kupić młode karczochy, obcinamy łodygę 2 cm niżej, pozostawiając jadalny fragment.

Krok 2

Obcinamy nożem górne części liści i zdzieramy zewnętrzne liście, zostawiając tylko pokryte włoskami serce.

Krok 3

Obieramy serce karczocha z włosków, używając niewielkiego nożyka.

Krok 4

Smarujemy serce karczocha cytryną. Możemy też zanurzyć je w wodzie z cytryną, aby nie ściemniało.

Karczochy z cytryną

4 średnie karczochy
2 cytryny
olej do głębokiego smażenia
1/4 szklanki soku z cytryny
1 zmiażdżony ząbek czosnku

W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i wkładamy obrane karczochy łodygą do góry. Smażymy 5 min, po czym odwracamy i smażymy kolejne 5 minut. Powinny wyraźnie zmięknąć. Karczochy wyjmujemy z garnka, a po kilku minutach ponownie rozgrzewamy olej i powtarzamy proces smażenia. Po drugim smażeniu karczochy powinny stać się lekko chrupkie. Cytryny kroimy w plastry lub ćwiartki i też smażymy w głębokim tłuszczu (3-4 minuty). Usmażone cytryny osuszamy na papierowym ręczniku. Na półmisku układamy karczochy i cytryny. Sok z cytryny roztrzepujemy z czosnkiem i skrapiamy nim obficie karczochy.

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (3)
Karczochy z cytryną
Zaloguj się
  • sam.sara

    Oceniono 11 razy 5

    Tylko nie wyrzucajcie liści. Liście karczocha stosowane są w lecznictwie i medycynie tradycyjnej pomocniczo w leczeniu schorzeń wątroby i woreczka żółciowego, w podwyższonym poziomie cholesterolu LDL, więc działanie przeciwmiażdżycowe, w zaburzeniach trawienia, wzdęciach. Działają odtruwająco, przyspieszają eliminację toksyn z organizmu i są bardzo silnym antyoksydantem z uwagi na zawartość flawonoidów (luteolina, apigenina).
    Wspomagająco w stanach podwyższonego poziomu cholesterolu i triglicerydów we krwi, przy zachowaniu niskotłuszczowej diety. Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności, zgaga i nudności spowodowane zaburzeniami trawienia. Choroby wątroby.
    Można zrobić nalewkę: 100 g suszonych, rozkruszonych liści lub 80 g świeżych zalać 200 g wódki 40 %. Szczelnie zamknąć, odstawić na 15 dni, często wstrząsając. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek szczelnie zamknąć.
    Nalewkę z karczocha należy stosować po 10-30 kropli w kieliszku wody, kilka razy dziennie 1 godzinę przed posiłkiem.

  • rudystworek

    Oceniono 6 razy 2

    owszem nalezy wyrzucac liscie bo rozwija sie na nich grzyb, ciemne plamki grzyba widac na fotkach.
    Wlasciwie takiego karczocha z grzybem calego wyrzucic nie nalezy jesc, denny artykul

  • ko2006

    0

    gotowane platki karczocha sa pyszne z maslem i czerwonym winem

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX