Karczochy z cytryną

W karczochu najsmaczniejszy jest sam środek, ukryty pod warstwą twardych liści. Oto jak się do niego dostać.

Krok 1

Czyścimy karczochy. Obcinamy łodygę przy samej nasadzie. Jeśli uda nam się kupić młode karczochy, obcinamy łodygę 2 cm niżej, pozostawiając jadalny fragment.

Krok 2

Obcinamy nożem górne części liści i zdzieramy zewnętrzne liście, zostawiając tylko pokryte włoskami serce.

Krok 3

Obieramy serce karczocha z włosków, używając niewielkiego nożyka.

Krok 4

Smarujemy serce karczocha cytryną. Możemy też zanurzyć je w wodzie z cytryną, aby nie ściemniało.

Karczochy z cytryną

4 średnie karczochy

 

2 cytryny

 

olej do głębokiego smażenia

 

1/4 szklanki soku z cytryny

 

1 zmiażdżony ząbek czosnku

W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i wkładamy obrane karczochy łodygą do góry. Smażymy 5 min, po czym odwracamy i smażymy kolejne 5 minut. Powinny wyraźnie zmięknąć. Karczochy wyjmujemy z garnka, a po kilku minutach ponownie rozgrzewamy olej i powtarzamy proces smażenia. Po drugim smażeniu karczochy powinny stać się lekko chrupkie. Cytryny kroimy w plastry lub ćwiartki i też smażymy w głębokim tłuszczu (3-4 minuty). Usmażone cytryny osuszamy na papierowym ręczniku. Na półmisku układamy karczochy i cytryny. Sok z cytryny roztrzepujemy z czosnkiem i skrapiamy nim obficie karczochy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.