Tarta szpinakowa

FOT. BBS

Znakomity pomysł zarówno na danie obiadowe, jak i na kolację. Smakuje i na ciepło, i na zimno.

Na ciasto:
300 g mąki
180 g masła
łyżka oliwy lub oleju
2 łyżki schłodzonej wody
szczypta soli

Na nadzienie:

500-650 g liści szpinaku lub 2 opakowania mrożonych (nie siekanych)
2 płaty suszonego pomidora (mogą być z oliwnej zalewy)
150 g wędzonego boczku
sól

Na sos:
150 ml śmietany 18-proc.
2 jaja
sól
szczypta gałki muszkatołowej
100 g startego żółtego sera
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
pieprz

1. Przesiewamy mąkę na stolnicę. W kopczyku robimy dołek. Mocno schłodzone masło kroimy na małe kawałki, a następnie nożem siekamy je z mąką. Gdy powstanie rodzaj kruszonki, wlewamy 2 łyżki zimnej wody i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią, wkładamy na godzinę do lodówki.

2. Liście szpinaku płuczemy, a następnie blanszujemy we wrzątku. Odcedzamy i osączamy. Mrożony szpinak rozmrażamy i osączamy. Przygotujemy sos. Wlewamy śmietanę do miski, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i świeżo startej gałki muszkatołowej. Ubijamy na jednolitą masę. Ścieramy żółty ser, przeciskamy czosnek przez praskę. Mieszamy je z masą śmietanowo-jajeczną i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nagrzewamy piekarnik do 200°C.

3. Wylepiamy ciastem dno i boki formy do tart, wcześniej natłuszczonej masłem. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Na podpieczonym cieście rozkładamy posiekane liście szpinaku, pomidory i pokrojony wędzony boczek. Wlewamy sos serowo-śmietanowy i ponownie wsuwamy formę do piekarnika na 15 minut. Obniżamy temperaturę do 180°C i dopiekamy tartę przez kolejne 15 minut.

Zdjęcie Kaiser La Forme Plus zestaw do tarty 4 el 637174 Zdjęcie Lubiana Naczynie do Tarty 0000 21865 Zdjęcie Silit Forma do tarty 28cm 622040
Kaiser La Forme Plus zestaw... Lubiana Naczynie do Tarty 0... Silit Forma do tarty 28cm 6...
źródło: Okazje.info
Zobacz także
  • Quiche z tuńczykiem Co zjeść po pracy?
  • Placek z mięsem Placek z mięsem
  • Tarta tatin z serem, gruszką, porem, niebieskim serem i karmelizowanymi orzechami Czas na pory
Komentarze (3)
Tarta szpinakowa
Zaloguj się
  • myslownicelife.blogspot.com

    Oceniono 27 razy -5

    I po co ten boczek?! Nie jestem wegetarianką, ale akurat w tej potrawie boczek jest zbędny jak dla mnie. Jutro może zrobię tę tartę bez boczku, a dziś miałam taki gulasz:

    myslownicelife.blogspot.com

  • jacek.boczkowski

    Oceniono 58 razy -22

    Byłby to całkiem fajny przepis gdyby wyrzucić z niego masło, boczek i śmietanę (18% !!!!!)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX