Tapenada - smak Prowansji

Wytrawna pasta z oliwek, kaparów i oliwy. Wspaniale smakuje na grzankach z kieliszkiem białego wina.

Tradycyjną tapenadę robi się z czarnych oliwek. Jeśli chcecie zrobić ją sami, kupcie drylowane. Dzięki temu oszczędzicie dużo czasu. Oliwki i oliwa dobrej jakości to gwarancja udanej pasty. Tapenadę można używać nie tylko jako pastę do pieczywa. Równie dobrze można ją wykorzystać jako bazę do różnego rodzaju sosów.

Domowa tapenada

200 g czarnych oliwek bez pestek 1-2 fileciki anchois 3 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów łyżka świeżego tymianku 1/4 łyżeczki musztardy (opcjonalnie) 3-4 łyżki oliwy sok z ? cytryny sól pieprz

W blenderze mielemy oliwki, anchois, czosnek, kapary, tymianek, musztardę z oliwą i sokiem z cytryny. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do zamykanego pojemnika i przechowujemy w lodówce.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.