Ryba pod beszamelem

Ryba pod beszamelem

Ryba pod beszamelem (FOT. BBS)

Dzięki aksamitnej warstwie sosu mięso ryby nie wyschnie w czasie pieczenia. Będzie aromatyczne i soczyste.
Składniki:

600 g filetów z białej ryby morskiej świeżej lub mrożonej
sok z 1/2 cytryny
skórka z cytryny
łyżka przyprawy do ryb
1/4 szklanki oleju do smażenia
1,5 łyżki masła, najlepiej sklarowanego
sól

Sos:
2 łyżki masła
2 czubate łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
liść laurowy
szczypta startej gałki muszkatołowej
1-2 łyżki startego sera (parmezanu lub niebieskiego pleśniowego)
1/4 łyżeczki białego pieprzu
sól

Dodatkowo:
2-3 garście liści szpinaku

Krok 1

Jeśli używamy mrożonej ryby, najpierw ją lekko rozmrażamy. Gdy troszkę zmięknie, opłukujemy ją pod bieżącą zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem, a potem kroimy na 4-6 kawałków, kropimy sokiem i oprószamy odrobiną skórki cytryny. Odstawiamy na 15 minut. Potem każdą porcję ponownie osuszamy, oprószamy mieszanką przypraw do ryb i ewentualnie posypujemy solą. Na patelni rozgrzewamy olej. Na średnim ogniu obsmażamy kawałki ryby po 2,5 min z każdej strony. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy w nim rybę. Piekarnik włączamy, ustawiając termostat na 180°C.

Krok 2

Rozpuszczamy masło w rondlu. Do spienionego wsypujemy powoli mąkę, bez przerwy mieszając. Gdy składniki się połączą, zdejmujemy z ognia i powoli wlewamy zimne mleko, energicznie mieszając. Wrzucamy listek laurowy i podgrzewamy, ciągle mieszając. Po zagotowaniu się sosu zmniejszamy ogień i gotujemy, aż uzyskamy konsystencję śmietany (ok. 5 minut). Zdejmujemy rondel z kuchenki, wyjmujemy liść laurowy, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Krok 3

Do ryby pasuje beszamel z serem pleśniowym i szpinakiem. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Połowę rozsypujemy na rybie. Ścieramy ser pleśniowy i mieszamy go z gorącym sosem. Polewamy nim ułożoną w naczyniu do pieczenia rybę i szpinak. Na wierzchu rozsypujemy pozostały szpinak. Wstawiamy danie na 30 minut do rozgrzanego piekarnika.

Zdjęcie Alorno Naczynie Żaroodporne Cacerola 3l Zdjęcie Olympia Naczynie żaroodporne owalne czarne 5L/6L Zdjęcie Simax Naczynie żaroodporne do zapiekania ŻARO 41486
Alorno Naczynie Żaroodporne... Olympia Naczynie żaroodporn... Simax Naczynie żaroodporne ...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Zobacz także
  • Muszle ze szpinakiem i sosem pomidorowym Szpinak na 5 sposobów
  • Spaghetti z sosem z pietruszki Makaron na trzy sposoby
  • Lazania Lazania
Skomentuj:
Ryba pod beszamelem
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX