Boeuf strogonow

Kultowa potrawa. Znana i lubiana. Kto jej jeszcze nie próbował, niech się bierze do dzieła.
Składniki:

1 kg wołowiny (polędwicy, rostbefu lub pierwszej krzyżowej)
300 g pieczarek
cebula
łyżka mąki pszennej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka bulionu wołowego (może być z kostki)
4 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki oliwy
łyżeczka ostrej papryki
1/3 szklanki śmietany kremówki
ew. kieliszek białego wytrawnego wina
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

Krok 1

Oczyszczone mięso wkłada-my na 30 minut do zamrażalnika. Gdy się schłodzi, kroimy je w poprzek włókien na plastry grubości 5-7 mm, a następnie na paski szerokości 1 cm. Najdłuższe kawałki przekrawamy na pół. Przekładamy do salaterki, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy. Cebulę kroimy w pióra. Umyte i osuszone pieczarki kroimy na plasterki. Cebulę szklimy w rondlu. Na suchej patelni smażymy pieczarki, aż się zrumienią. Pod koniec solimy, oprószamy pieprzem i przekładamy do rondla z cebulą.

Krok 2

Paski wołowiny obtaczamy w mące pszennej wymieszanej z ziemniaczaną i smażymy je porcjami (jeśli włożymy naraz za dużo mięsa, temperatura tłuszczu się obniży, wołowina puści sok i raczej będzie się dusić, niż smażyć, a w rezultacie straci soczystość) na dobrze rozgrzanym tłuszczu nie więcej niż 3 minuty. Obsmażone przekładamy do rondla.

Krok 3

Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, wlewamy gorący bulion i ewentualnie wino. W gorącym płynie rozpuszczą się drobiny mięsa i zapieczony esencjonalny sos z dna patelni. W ten sposób uzyskamy sos. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i przelewamy do rondla. Strogonowa z polędwicy zagotowujemy i gotowe. Natomiast potrawę z rostbefu dusimy 10 minut, a z pierwszej krzyżowej - nawet 30 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, ponownie zagotowujemy i przyprawiamy.

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (17)
Boeuf strogonow
Zaloguj się
  • apas13

    Oceniono 68 razy 42

    Boeuf StrogAnoff, nieuki... Skoro pierwszą część nazwy piszecie w orygiale, to czmu resztę spolszczacie i do tego z błedem?!

  • 3-kuleczka

    Oceniono 69 razy 23

    pierdu pierdu
    konia z rzędem temu. kto za 10-30 min ususi czy ugotuje wołowinę żeby nie nyła twarda i zylasta
    nieraz - podobnie jak gulasz trzeba dusić pól dnia zeby zmiekła,...

  • instytut_webs_com

    Oceniono 25 razy 9

    Proponuję dodać ogórki kiszone. Mmm pycha!

  • funkenschlag

    Oceniono 5 razy 3

    "Bœuf Stroganov" z francuska lub "Beef Stroganoff" z angielska, ale nie "Boeuf strogonow". Nawet po rosyjsku jest "Бефстроганов".
    Poza tym, to coś na zdjęciu nie wygląda na to, czym miałoby być.

  • alkaj

    Oceniono 19 razy 3

    Na Boga! STROGANOW , nie strogonow. Żenujący błąd. Nawet w czasopismach kulinarnych trzymają się tej błędnej pisowni jak pijany płotu.

  • ffamousffatman

    Oceniono 4 razy 2

    Jap...następnyyy... Boeuf MarEngo!

  • spock_speak

    Oceniono 5 razy -1

    Boeuf Strogonoff wyglada jak Boeuf Maringo.....albo jest pomylka??Serwus z daleka!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX