Desery po w這sku

W這si s造n nie tylko ze spaghetti i pizzy, ale r闚nie z przepysznych deser闚. Marco Luca Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, zach璚a do spr鏏owania swoich ulubionych da na s這dko.
Agnieszka Popielewicz: Uwielbiam desery. To posi貫k, bez kt鏎ego nie wyobra瘸m sobie prawdziwego obiadu ani kolacji. Deser to ukoronowanie ka盥ego spotkania przy stole. Co ciekawe, wiele s造nnych i uwielbianych przez Polak闚 deser闚 pochodzi z W這ch - Twojego rodzinnego kraju.

Marco Luca Ghia: To prawda. W這si s niezaprzeczalnymi mistrzami deser闚. Dowodzi temu chocia瘺y sukces tiramisu, kt鏎e ma mi這郾ik闚 na ca造m 鈍iecie i jest przygotowywane na wiele sposob闚, cz瘰to z wykorzystaniem lokalnych produkt闚.

A.P.: Drobne modyfikacje popularnych przepis闚 potrafi da spektakularne efekty. A jak wynika z bada dla Whirlpool, a 40% Polek w og鏊e nie eksperymentuje w kuchni. Czy jako W這ch jeste zdania, 瞠 klasyczne desery - jak tiramisu - powinny by przygotowywane jedynie w tradycyjny spos鏏, czy akceptujesz r闚nie modyfikacje?

M.G.: Jestem zdania, 瞠 przepisy s jedynie punktem odniesienia, mog s逝篡 jako inspiracja do tworzenia w豉snych wersji ulubionych da. Charakter wielu deser闚 mo積a zmieni, dodaj帷 np. r騜ne owoce sezonowe lub pr鏏uj帷 nieoczywistych kombinacji. Eksperymentowanie, 陰czenie smak闚 jest tym, co w kuchni kocham najbardziej.

A.P.: Ja r闚nie cz瘰to traktuj przepisy jako inspiracj. M鎩 ukochany sernik modyfikuj na tysi帷e sposob闚 i za ka盥ym razem zaskakuj bliskich niespodziewanym po陰czeniem smak闚. Dodaj nowe owoce, zio豉 czy orzechy, kt鏎e sprawiaj, 瞠 za ka盥ym razem smakuje inaczej.

M.G.: S te oczywi軼ie desery, kt鏎e trzeba przygotowa dok豉dnie wed逝g wskaz闚ek znajduj帷ych si w przepisie. Klasyczne torty, pralinki i ciasta dro盥穎we lub biszkoptowe wymagaj jubilerskiej precyzji. Lecz nawet przy tego typu daniach mo積a znale潭 pole do popisu dla w豉snej inwencji.

Bonet

1 litr mleka
100 g pod逝積ych biszkopt闚
120 g ciasteczek migda這wych (najlepiej w這skich amaretti)
fili瘸nka kawy
4 造磬i rumu
5 jajek
200 g cukru
50 g kakao

Na karmel:
1 litra mleka + 100 g cukru

Mleko gotujemy i studzimy. Po ostudzeniu mieszamy z oboma rodzajami ciastek. Nast瘼nie dodajemy kaw, rum i 陰czymy wszystkie sk豉dniki, dok豉dnie mieszaj帷. Jajka ubijamy w misce z cukrem do uzyskania kremowej masy. Do kremu, ci庵le mieszaj帷, dodajemy kakao do uzyskania jednolitego koloru. Powsta陰 mas stopniowo 陰czymy z wcze郾iej przygotowanym mlekiem.

Przygotowujemy karmel - podgrzewamy mleko z cukrem na ma造m ogniu do uzyskania z這cistego p造nu. Karmel wylewamy na dno okr庵貫j formy do ciasta. Nast瘼nie wlewamy przygotowan wcze郾iej mas. Ca這嗆 pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200蚓 przez 30-40 minut.

Po upieczeniu deser studzimy i wk豉damy do lod闚ki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem odwracamy form do g鏎y dnem, wyk豉daj帷 deser na talerz lub pater. Podajemy w temperaturze pokojowej. Bonet mo積a ozdobi bit 鄉ietan i wi鏎kami czekolady.

Birramisu

500 g mascarpone
opakowanie biszkopt闚
1/2 litra ciemnego piwa
3 jajka
3 造磬i cukru
szczypta soli
kakao do posypania

草速ka ubijamy z cukrem, dodajemy mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Bia趾a ubijamy z sol na sztywno i stopniowo dodajemy do kremu z mascarpone. Do miski wlewamy piwo, w kt鏎ym moczymy po kolei biszkopty. Uwaga - moczymy je naprawd kr鏒ko tak, aby nie straci造 chrupko軼i. Z zamoczonych biszkopt闚 uk豉damy pierwsz warstw deseru w du篡m naczyniu. Nast瘼nie rozprowadzamy r闚nomiernie warstw kremu. Powtarzamy te czynno軼i do wyczerpania sk豉dnik闚. Ostatni warstw (kt鏎 powinien by krem) posypujemy du膨 ilo軼i kakao. Ca這嗆 wstawiamy do lod闚ki na kilka godzin. Podajemy sch這dzone.

Brzoskwinie Claufotis

750 g brzoskwi
100 g cukru
3 jajka
400 ml mleka
100 g m彗i
1/2 laski wanilii
mas這
s鏊
cukier puder

Brzoskwinie wk豉damy na kilka sekund do wrz徠ku. Wyjmujemy, os帷zamy i obieramy za sk鏎ki. Nast瘼nie kroimy owoce w plastry. W osobnym garnku zagotowujemy mleko z wanili. Jajka ubijamy z cukrem i szczypt soli. Dodajemy przesian m彗, mieszaj帷. Z ostudzonego mleka wyjmujemy lask wanilii i, powoli mieszaj帷, wlewamy przygotowan mas. Odstawiamy na godzin do ostygni璚ia. Form do ciasta o 鈔ednicy 6 cm smarujemy mas貫m lub oliw. Na dnie uk豉damy plasterki brzoskwi i zalewamy ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200蚓 przez 30 minut. Po wyj璚iu zostawiamy do ostygni璚ia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Marco Luca Ghia - kucharz, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool

Agnieszka Popielewicz - ambasadorka akcji Gotuj na Luzie



Wi璚ej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (3)
Desery po w這sku
Zaloguj si
  • serowar

    Oceniono 10 razy 10

    Tak, tak, clafoutis to typowo wloski deser, jak sama francuska nazwa wskazuje. W zasadzie tylko czeresnie albo czeremchy zapieczone w lekkim ciescie jajecznym nazywa sie clafoutis. Inny wsad owocowy to bedzie flaugnarde.

  • golass

    Oceniono 4 razy 2

    poza tiramisu i moze pewnymi regionalnymi osobliwosciami slodkie danie dla nich to cukier z dodatkiem czegos, nigdy na odwrot. skupcie sie na doskonalych wypiekach, tortach, bezach, pralinkach, musach itd z europy polnocnej - wlochy moga tylko pozazdroscic. wierzcie mi.

  • golass

    Oceniono 2 razy 0

    coz za bzdury. mieszkam we wloszech od pietnastu lat i przyznaje, ze maja doskonala kuchnia, ale

Aby oceni zaloguj si lub zarejestrujX