Tarta Tatin

Warto od czasu do czasu wywrócić coś do góry nogami. Najlepszym tego przykładem jest to właśnie ciasto.

Składniki:

 

Kruche ciasto:

 

200 g mąki

 

120 g zimnego masła

 

żółtko

 

łyżeczka cukru pudru

 

szczypta soli

 

kilka łyżek lodowatej wody

Nadzienie:

 

1 kg twardych jabłek (np. antonówek, szarej renety)

 

130 g masła

 

130 g cukru pudru

 

łyżeczka cynamonu

 

sok z cytryny

Krok 1

Mąkę łączymy z zimnym masłem, dodajemy żółtko, ewentualnie cukier puder i zimną wodę. Siekamy nożem, aż powstaną grudki, a następnie szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.

Krok 2

Jabłka obieramy i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, a następnie każdą połówkę kroimy na cząstki. Roztapiamy masło, wsypujemy cukier i, mieszając, smażymy na małym ogniu, aż powstanie karmel. 3/4 karmelu przekładamy do formy i równomiernie rozsmarowujemy na dnie. Na warstwie karmelu układamy, najlepiej na zakładkę, cząstki jabłek - wypukłą stroną do góry. Smarujemy jabłka z wierzchu pozostałym karmelem i oprószamy cynamonem.

Krok 3

Wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 5 mm i średnicy o 2 cm większej od średnicy formy. Podsuwamy dłonie pod placek i przekładamy go na warstwę jabłek. Dociskamy, nakłuwamy ciasto widelcem i wsuwamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut w 200°C. Upieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 10 minut. Następnie przykrywamy większym talerzem i zdecydowanym ruchem przekręcamy do góry dnem. Zdejmujemy formę.

Więcej o:
Copyright © Agora SA