Pulpety z warzywami

Duszone pulpety to potrawa lekkostrawna. Jeśli chcemy, by klopsy były bardziej soczyste, można je również usmażyć.

Składniki:

 

Pulpety:

 

czerstwa kajzerka lub dwie łyżki płatków jęczmiennych

 

szklanka bulionu (może być z kostki)

 

ziele angielskie

 

szczypta skórki otartej z cytryny

 

3 ząbki czosnku

 

2 łyżki koperku

 

650 g mielonej cielęciny (przedniej lub z udźca)

 

pieprz

 

sól

 

jajko

 

ewentualnie 2 łyżki masła

 

mąka

 

bułka tarta do panierowania

 

olej do smażenia

Sos:

 

2 strąki papryki

 

2 łodygi selera naciowego

 

2 cukinie

 

cebula

 

2 ząbki czosnku

 

2 łyżki oliwy

 

2 goździki

 

puszka (375 g) pomidorów

 

gałązka świeżego rozmarynu lub pół łyżeczki suszonego

 

po ćwierć łyżeczki sproszkowanej łagodnej i ostrej papryki

 

szczypta cukru

 

sól

 

pieprz

Krok 1

Płatki albo kajzerkę wkładamy do garnka z bulionem. Dodajemy zmiażdżone ziele angielskie i skórkę cytrynową. Chwilę podgrzewamy, mieszając. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy, żeby płatki lub bułka wchłonęły cały bulion. Czosnek i koperek drobno siekamy.

Krok 2

Mielone mięso łączymy z rozmoczoną bułkę lub płatkami i z przyprawami. Nadmiar płynu. zlewamy przez sitko. Dodajemy jajka, posiekany koperek i czosnek. Mieszamy przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wyrabiamy masę dłońmi, aż składniki się połączą, tworząc jednolitą masę, łatwo dającą się formować. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.

Krok 3

Oczyszczoną paprykę kroimy w paski, seler naciowy i cukinię na kawałki wielkości 1-2 cm. Cebulę kroimy w pióra, a czosnek drobno siekamy. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy cebulę, czosnek i paprykę i, mieszając, smażymy 3 minuty, dorzucamy cukinię i smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki, goździki i rozmaryn.

Krok 4

Wyjmujemy masę mięsną z lodówki, odrywamy po kawałku i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy pulpety. Zagotowujemy warzywny sos w rondlu, przyprawiamy papryką, cukrem, solą i pieprzem. Do wrzącego sosu wkładamy pulpeciki i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy 15-20 minut. Pulpeciki możemy przed włożeniem do sosu panierować i usmażyć.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA