Pulpety z warzywami

Duszone pulpety to potrawa lekkostrawna. Jeśli chcemy, by klopsy były bardziej soczyste, można je również usmażyć.
Składniki:
Pulpety:

czerstwa kajzerka lub dwie łyżki płatków jęczmiennych
szklanka bulionu (może być z kostki)
ziele angielskie
szczypta skórki otartej z cytryny
3 ząbki czosnku
2 łyżki koperku
650 g mielonej cielęciny (przedniej lub z udźca)
pieprz
sól
jajko
ewentualnie 2 łyżki masła
mąka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Sos:
2 strąki papryki
2 łodygi selera naciowego
2 cukinie
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 goździki
puszka (375 g) pomidorów
gałązka świeżego rozmarynu lub pół łyżeczki suszonego
po ćwierć łyżeczki sproszkowanej łagodnej i ostrej papryki
szczypta cukru
sól
pieprz

Krok 1

Płatki albo kajzerkę wkładamy do garnka z bulionem. Dodajemy zmiażdżone ziele angielskie i skórkę cytrynową. Chwilę podgrzewamy, mieszając. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy, żeby płatki lub bułka wchłonęły cały bulion. Czosnek i koperek drobno siekamy.

Krok 2

Mielone mięso łączymy z rozmoczoną bułkę lub płatkami i z przyprawami. Nadmiar płynu. zlewamy przez sitko. Dodajemy jajka, posiekany koperek i czosnek. Mieszamy przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wyrabiamy masę dłońmi, aż składniki się połączą, tworząc jednolitą masę, łatwo dającą się formować. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.

Krok 3

Oczyszczoną paprykę kroimy w paski, seler naciowy i cukinię na kawałki wielkości 1-2 cm. Cebulę kroimy w pióra, a czosnek drobno siekamy. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy cebulę, czosnek i paprykę i, mieszając, smażymy 3 minuty, dorzucamy cukinię i smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki, goździki i rozmaryn.

Krok 4

Wyjmujemy masę mięsną z lodówki, odrywamy po kawałku i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy pulpety. Zagotowujemy warzywny sos w rondlu, przyprawiamy papryką, cukrem, solą i pieprzem. Do wrzącego sosu wkładamy pulpeciki i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy 15-20 minut. Pulpeciki możemy przed włożeniem do sosu panierować i usmażyć.

Zdjęcie Meyerhoff Komplet garnków 00112 Zdjęcie Komplet garnków Skeppshult 0610wb Zdjęcie Tescoma Komplet garnków Ultima 780610
Meyerhoff Komplet garnków 0... Komplet garnków Skeppshult ... Tescoma Komplet garnków Ult...
Sprawdź ceny » Porównaj ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
Komentarze (1)
Pulpety z warzywami
Zaloguj się
  • karinkamisia

    Oceniono 2 razy 0

    Zrobiłam wyszło super! Tylko przy bulionie zrobiłam nieco inaczej. Zamiast zrobić go z kostki rosołowej użyłam zdrowszej alternatywy - bulionu drobiowego od Krakusa. W odróżnieniu od kostek nie zawiera konserwantów ani glutaminianu sodu dlatego bardzo często stosuję go w swojej kuchni.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX