Bez glutenu zdrowiej

Od dziś w każdym numerze "Palce Lizać" znajdziecie moje przepisy na roślinne dania beglutenowe. Na początek menu z jaglaną.
Od wielu lat nie jem mięsa. Zdecydowałam się na dietę roślinną i bezglutenową. Wiele osób pyta, co jem? Czy tylko sałatę? Sałatę czasem. Wolę buraki, selera, paprykę, bakłażana, ziemniaki, ogórki, cebulę, czosnek, mangold, pak choi, mizunę, rabarbar, kapustę, fenkuł, szpinak, roszponkę, pomidory, kukurydzę, cukinię, chilly, marchewkę, pietruszkę, bataty, pieczarki, szparagi, kalafiory, grzyby mung i shitake, glony nori i wakame, orzechy: nerkowca, włoskie, laskowe, makadamia, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, sezam, kasze: jęczmienną, jaglaną, pęczak, gryczaną, soczewicę, cieciorkę, fasolkę białą i czerwoną, mung, groch, bób, aromatyczne zioła i przyprawy, mango, awokado, truskawki, arbuza, jabłka, morele, daktyle, śliwki, gruszki i... setki innych wspaniałości. Z tego kolorowego, pachnącego sezamu pyszności codziennie wyczarowuję zdrowe dania roślinne.

Zarówno w mojej restauracji Veg Deli, jak i we własnym domu tworzę miłe dla oka i podniebienia kompozycje dań głównych, przystawek, zup i deserów. Preferuję także naturalne napoje: herbaty ziołowe, parzone kwiaty lawendy, nagietka, pokrzywy, kwiaty czarnego bzu.

Staram się, aby przynajmniej trzy posiłki dziennie były surowe. Jem sałaty, surówki i dania bez pieczenia, gotowania i smażenia. Ostatnio zajadam się lazanią bez makaronu - za to z surową cukinią, pomidorami i serem z nerkowców. Piję koktajle na mleku migdałowym, tak prostym w przygotowaniu, zdrowym i pysznym, że nie chce się już żadnego innego.

Jaglana to najzdrowsza z kasz. Zasadotwórcza, lekkostrawna, sycąca, bogata w witaminy i mikroelementy. Tak zdrowa, że powinniśmy ją jeść bardzo często. Dlatego dziś będzie z nami od rana do wieczora!

Jaglanka z bakaliami

szklanka kaszy jaglanej
suszone daktyle
figi
morele
żurawina
łyżka domowych konfitur
migdały
orzechy
sezam

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu. Można ją wcześniej uprażyć na dnie garnka, w którym będzie się gotować. Uprażoną kaszę zalewamy dużą ilością wody, lekko solimy. Gdy jest już miękka, odcedzamy ją na sicie i przelewamy zimną wodą. Pokrojone bakalie wkładamy do rondelka i zalewamy małą ilością wody, gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Dodajmy konfitury. Mieszamy bakalie z kaszą. Posypujemy migdałami, orzechami, sezamem.

Roladki z bakłażana z pastą z fasoli i jaglane tabuleh

bakłażan
trochę oliwy do smażenia
ew. tymianek, bazylia
mała cebula biała
ząbek czosnku
sok z jednej cytryny
puszka białej fasoli
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
trochę świeżej papryki
ogórek
10 czarnych oliwek
garść świeżej natki lub mięty
oliwa
sól
pieprz

Myjemy bakłażana, odcinamy nasadę, kroimy na cienkie plastry. Smarujemy cienko z obu stron oliwą. Oprószamy solą i ziołami. Smażymy z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przygotowujemy pastę: smażymy cebulę w piórkach i pokrojony czosnek. Odcedzamy fasolę. Miksujemy z cebulą i czosnkiem na jednolitą masę. Przyprawiamy. Dla zaostrzenia smaku można dolać sok z połowy cytryny. Plastry bakłażana smarujemy pastą, składamy na pół. Przygotowujemy tabuleh: kaszę jaglaną mieszamy z drobno pokrojoną papryką, ogórkami, oliwkami, natką pietruszki. Z cytryny, oliwy i mięty przygotowujemy winegret, mieszamy, doprawiamy.

Krokieciki jaglane z sałatką ze szpinaku i fenkułu z orzechami

koper włoski (fenkuł)
oliwa
sok z cytryny
łyżeczka musztardy Dijon
sól
pieprz
2 ugotowane ziemniaki
natka pietruszki
ząbek czosnku
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
4 łyżki suszonych pomidorów
garść szpinaku

Fenkuła kroimy na cienkie plastry. Przygotowujemy winegret z soku z cytryny, oliwy, musztardy, soli i pieprzu. Zalewamy plastry fenkułu. Odstawiamy na godzinę. W tym czasie robimy kotleciki. W prasce zgniatamy ziemniaki, dodajemy natkę pietruszki, drobno posiekany czosnek, kaszę jaglaną, drobno pokrojone suszone pomidory, sól i pieprz. Ugniatamy masę dłońmi, formujemy krokieciki. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Na talerzu układamy szpinak, na nim marynowane plastry fenkułu. Posypujemy suszonymi pomidorami, a na środku kładziemy krokieciki.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

Zdjęcie AMBITION KOMPLET NOŻY PURE LINE Z OSTRZAŁKĄ 20358 Zdjęcie Gerlach komplet noży 5 szt 991A Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO
AMBITION KOMPLET NOŻY PURE ... Gerlach komplet noży 5 szt ... Gerpol Komplet noży SAKO
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
Komentarze (3)
Bez glutenu zdrowiej
Zaloguj się
  • Daria Nowicka

    Oceniono 1 raz 1

    Wcale nie jest łatwo znaleźć coś smacznego w wersji bezglutenowej. Zgadzam się z @SzaryKot - makarony Primo Gusto przychodzą w tych poszukiwaniach z pomocą, są bardzo smaczne i nie zawierają glutenu.

  • Szary Kot

    0

    Trochę masz racji ale musisz przyznać, że jest spora grupa nie tolerujących glutenu. Ja przez długi czas miałem problemy z żołądkiem i nie wiedziałem o co chodzi. Lekarz zalecił mi dietę bezglutenową i jest dużo lepiej. Obecnie w sklepach jest mnóstwo produktów bez glutenu więc nie ma problemu żeby coś dobrego sobie ugotować. Często jest też tak, że niektóre produkty bez glutenu są smaczniejsze np. kupuje makaron primo gusto bezglutenowy i smakuje mi dużo bardziej niż zwykły lubelli. Czy nie mam racji?

  • Oceniono 2 razy 0

    Stosując dietę bezglutenową oczywiście można jeść pysznie i zdrowo, jednak tytuł artykułu sugeruje, że dieta bezglutenowa jest zdrowsza, niż ta zawierająca gluten.

    Ostatnio zrobiła się moda na dietę bezglutenową, tymczasem nie ma absolutnie żadnych dowodów, że jest ona zdrowsza dla osób, które nie muszą jej stosować ze względu na celiakię.

    Proszę, nie róbmy ludziom wody z mózgu, przechodzenie na dietę bezglutenową bez wskazań związanych z nietolerancją glutenu jest bez sensu.

    www.7GodzinSnu.blogspot.com

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX